Så äter Generation Z: Ny undersökning avslöjar framtidens matvanor

av Livets Goda

Glöm kött, sås och potatis – här kommer generation Z med mat som äts med en hand och TikTok-inspiration. En ny undersökning från HelloFresh visar hur unga vuxna omdefinierar det svenska köket. Med sin digitala livsstil, fascination för globala smaker och ett växande matintresse, särskilt bland unga män.

Hur ser framtidens matvanor ut? En ny undersökning från Verian (Sifo), på uppdrag av HelloFresh, har tagit tempen på den yngre vuxengenerationens (18-29 år) matvanor och attityder. Eftersom de som är unga idag kommer att forma morgondagen, kan deras matvanor ge en fingervisning om vad som kan prägla våra tallrikar i framtiden.

– De yngres matvanor och preferenser kan ge oss en inblick i framtidens matlagning och matkonsumtion. Det är tydligt att unga inspireras av sociala medier på ett helt nytt sätt och att det i sin tur också påverkar vad vi äter och hur vi lagar mat, säger Sofia Fattori, matexpert på HelloFresh.

Fyra mattrender utifrån Generation Z:s matvanor

En mer växtbaserad matgeneration
Undersökningen visar att unga svenskar är mer öppna för växtbaserade alternativ än tidigare generationer. Nära var tredje person mellan 18 och 29 år (28%) definierar sin kost som flexitarian, pescetarian, vegan eller vegetarian, jämfört med 22 procent av befolkningen i stort. Var fjärde (24%) uppger dock att de äter mindre hållbart än tidigare till följd av det tuffare ekonomiska läget.

Enhandsfattning och globala smaker – så äter Generation Z
Generation Z omdefinierar det svenska köket och anpassar matvanor efter en digital livsstil. Enligt undersökningen präglas unga vuxnas matlagning av kulinarisk mångfald. Varje månad lagar svenskar mellan 18-29 år maträtter från ett brett spektrum av kök. Framöver visar det sig dessutom att gruppen är mest nyfikna på att laga eller äta mer mat från de koreanska och japanska köken.

Tittar vi närmare på specifika maträtter som lagas varje månad, hamnar den svenska husmanskosten i botten. Istället har snabbare och mer lätthanterliga rätter tagit plats, något som måltidsforskaren Richard Tellström menar är en del av en större trend:

– En ny trend återfinns i tillbakablickandet. Det är att allt mer vardagsmat äts med endast en hand, som fyllda tacoskal och bao buns, eller med endast gaffel eller sked och där maten är sönderskuren redan i matlagningen. Enhandsfattningen gör den andra handen fri för mobilen. När kunnandet att äta med kniv och gaffel minskar hos framförallt yngre kommer också maträtter som bygger på att man sätter ihop en tugga av olika saker att minska. Det svenska kökets fyrdelade rätter som bygger på principen kött, sås, potatis och grönsaker är därför gradvis på väg ut, säger Richard Tellström, måltidsforskare.

 

Maträtter Generation Z äter varje månad:

  1. Tacos (66%)
  2. Spaghetti och köttfärsås (63%)
  3. Pizza (52%)
  4. Hamburgare (48%)
  5. Köttbullar i gräddsås (42%)

 

Maträtterna Generation Z äter mest sällan:

  1. Pölsa (3%)
  2. Tunnbrödsrulle (3%)
  3. Kalops (4%)
  4. Fiskbullar (6%)
  5. Raggmunk (7%)

 

  1. Fler män inom Gen Z har matlagning som intresse

För generation Z är matlagning inte bara en nödvändighet, utan också ett växande intresse. Närmare fyra av tio (37%) i åldersgruppen 18-29 år räknar matlagning som sitt intresse. Männen inom denna generation har ett större matintresse (39%) jämfört med kvinnorna (35%). Tittar vi istället på den manliga befolkningen i stort är det endast 30 procent som har matlagning som intresse.

Trots ett lägre generellt intresse för matlagning, är de unga kvinnorna mer äventyrliga. De provar oftare nya recept som de aldrig lagat förut varje månad (47%) jämfört med männen (40%).

  1. Ökat TikTok-inflytande

Sociala medier, särskilt TikTok, har blivit en viktig inspirationskälla i köket. Var femte person (20%) använder plattformen för att hitta nya maträtter att laga. TikTok-trenden drivs främst av de unga kvinnorna, som är mer benägna att hämta inspiration från både matinfluencers (40% vs 16% av männen) och TikTok (29% vs 12% av männen).

Är du nyfiken på att veta mer? Här kan du läsa mer om den svenska befolkningens matvanor och insikter från sökdata som HelloFresh samlat.

Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av HelloFresh. Den bygger på 1 005 intervjuer med den svenska allmänheten 18–84 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 16 – 24 april 2024.