Hem Nyheter Så avnjuter man bra whisky bäst

Så avnjuter man bra whisky bäst

av Livets Goda

Merparten av oss livsnjutare ser skönheten i en välbalanserad whisky. Långt ifrån alla vet dock hur man bäst njuter av den, åtminstone enligt den gamla skolan. Något som vi i den här artikeln tänkte kika närmare på.

I samarbete med svenskaspelsidor

Whisky

Bara i Skottland finns det 120 stycken aktiva whiskydestillerier som dagligen arbetar med att perfektionera sin whiskykonst. Runt om i världen har tusentals whiskysorter. Noviser må känna skillnaden på rökig och len whisky, men likt vin krävs det en vis kunskap och övning för att verkligen kunna urskilja alla de underbara tonerna.

I denna artikeln kikar man närmare på hur man som bäst vässar sina smaklökar och lär sig avnjuta en whisky.

Straight eller on the rocks?

Innan dess är det dock bra att reda ut de två vanligaste begreppen som används vid whiskykonsumtion runt om i världen. Om man går in på en bar på exempelvis casinon som inte är svenska och beställer “en whisky” kommer man med största sannolikhet få motfrågan “straight or on the rocks?”. Detta är egentligen inga konstigheter. “Straight” syftar på whisky utan is, medan “on the rocks” syftar på whisky med is i glaset.

Många whiskykännare hävdar bestämt att straight är det enda riktiga sättet att dricka en whisky, men samtidigt finns det också något härligt uppfriskande med kylan en isbit tillför. Problemet med isen, anser vissa, är att den spär ut whiskyn för mycket när den smälter. Därför finns det så kallade whiskystenar, som man kan ha hemma i frysen och som tillför kyla utan att smälta ut. Med det sagt föreslår man alltid att man prövar en whisky först utan att tillföra is, whiskystenar eller några droppar vatten.

Så provsmakar man en whisky

Det finns några tips att förhålla sig till för att provsmaka en whisky som allra bäst. Det finns lite olika skolor kring vilket typ av glas som egentligen är det ultimata sett till whiskyns arom, många menar att tulpanformade faktiskt är bättre än traditionella whiskyglas, men oavsett om man använder tulpanformade och lowballglas så är metodiken för att provsmaka en whisky densamma.

  1. Först och främst har man tumregeln (eller snarare pekfingerregeln) för att hälla upp en whisky som går ut på att hålla om glaset med pekfingret från botten och hälla upp till pekfingret slutar (30-50ml).
  2. Nästa punkt är att smutta på whiskyn “straight” eller “ren”, så får man snabbt en idé om whiskyns arom och en känsla för om man tycker att smaken av alkohol är för intensiv eller inte.
  3. Lukta på whiskyn med 2-3 rejäla sniffar. Det är bara att köra ner snoken i glaset och dra några djupa andetag med näsan. Detta för att försöka känna av whiskyns aromer. Att identifiera olika lukter på det här viset kan kräva en del träning, men efter ett tag kan man lära känna en del kryddor och träslag. Ett knep för att förstärka doften är att öppna munnen lite medan man doftar.
  4. Andas in lite medan man dricker ur glaset för att förstärka aromen ytterligare. Sedan slänger man runt whiskyn i munnen lite så att alla smaklökarna får ta del av härligheten. Ta det också lite lugnt mellan varven. När man har svalt drycken låt smakerna sjunka in och njut av eftersmaken.
  5. Addera några droppar vatten. Genom att tillsätta lite vatten i whiskyn och röra runt, kan man minska alkoholsmaken och framhäva whiskyns andra smaker. Men var försiktig och tillsätt bara några droppar åt gången, man vill absolut inte att den ska börja smaka utspätt.
  6. Prova att tillsätta en isbit. Okej, som sagt, många whiskykännare tycker detta är en fruktansvärd idé, men att tillsätta lite is (eller köra den gyllene mellanvägen med whiskystenar) kan göra whiskyn riktigt svalkande och god. Men isen kan också få smaklökarna att domna av något.
image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING