Hem Nyheter Så avnjuter man till fullo sin whisky

Så avnjuter man till fullo sin whisky

av Livets Goda

I Sverige så har whisky kommit att bli både en vardagsdryck och en exklusiv upplevelse. Mycket till följd av att utbudet har vuxit. Här har mN tittat närmare på hur MAN bäst avnjuter Sin whisky. Med tre enkla steg tar man saker till nästa nivå.

Artikeln är i samarbete med Bar Life

Med anor som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden är det ingen överdrift att kalla whisky för en historisk dryck. Även om dess popularitet varit ständigt stor i hemländerna Irland och Skottland så har dess internationella ställning skiftat genom tiderna.

Här i Sverige har whisky förvisso definitivt länge varit välkänd. Men det var först under senare halvan av 2000-talet som såväl utbud som intresse sköt i höjden. Och Intressant nog är dess fäste som starkast i det norra delarna av landet.

Detta har i sin tur gjort att specialiserade butiker likt Barlife har blivit en given del av upplevelsen. Särskilt då rätt utrustning är en given del av dryckeskulturen. Men hur avnjuter man egentligen en whisky?

Vi har tittat närmare på tre enkla steg som kan ta din whiskyupplevelse till helt nya nivåer. Åtminstone för dig som prioriterar ren whisky över whiskydrinkar.

1. Låt din upplevelse ta tid

Det finns ett traditionellt påstående att whisky tar tid. Såväl när det gäller lagring som upplevelse. Att ge sig själv tiden att faktiskt uppleva hela smakspektrumet är i vissa fall något man måste öva på. Låt såväl lukt- som smaksinne och tungas sensoriska uppfattningsförmåga bli en del av upplevelsen. Att undvika stress och måsten blir därför i många fall en given del av whiskyupplevelsen.

2. Ge dig själv rätten att jämföra och ta ställning

Det finns många idéer om vad som utgör en kvalitativ whisky. Men när det kommer till kritan är det ett individuellt ställningstagande. Räds därför inte för att jämföra såväl billiga som dyra och var stolt över dina egna preferenser. Låt ingen annan avgöra vad som är rätt för dig. Ibland kan det däremot kräva ett stort mått av mod och karaktär för att våga ta ställning för en viss whisky.

3. Var uppmärksam på förändringar

En ofta förbisedd faktor är luftens inverkan på smaken. När det finns mer luftutrymme i en flaska så ökar alkoholens benägenhet att stiga. Det har i sin tur inverkan på hur en viss whisky smakar. Därför finns det ofta tydliga smakskillnader mellan en nyöppnad flaska och en flaska som har halvdrucken. I många fall så lyfter tiden fram ett smakspektrum som tidigare var dolt.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING