Så bjuder du på julmatsrester – på ett dejtvänligt och fräscht sätt

av Livets Goda

Efter julhelgen dignar många svenska kylskåp av julmatsrester. Trots det är det bara en av fem svenskar som skulle kunna tänka sig att bjuda på rester vid en dejt. För att inspirera till nytänkande i mellandagarna har LELO, tillsammans med matkreatören Frida Lund, tagit fram ett recept som förvandlar julmatsrester till en stilfull och dejtvänlig middag.

Jul och nyår är en tid då ensamhet kan kännas extra påtaglig för många. En ny undersökning från LELO visar att över hälften av Sveriges singlar (56 procent) känner sig ensamma, och mer än var fjärde (27 procent) upplever att ensamheten blir starkare under helgerna. För att uppmuntra till gemenskap och minska matsvinnet vill LELO och Frida Lund göra det enklare att bjuda hem någon, vare sig det är en vän eller en dejt, på en måltid som görs av det som redan finns hemma.

Under helgerna kan det vara svårt att hitta orken till att laga en innovativ middag, särskilt när kylskåpet är fyllt av rester. Vårt mål är att inspirera fler till att våga bjuda hem någon på en måltid som inte bara är god, utan också gör gott genom att minska matsvinnet – och ensamheten som kan vara extra påtaglig runt högtider, säger Jenny Peura, kommunikations- och marknadschef på LELO Sverige.

Enligt Livsmedelsverket slänger var tredje svensk mat under julen, trots att 70 procent äter julmat i flera dagar och 34 procent försöker använda resterna till något nytt. Det bjudvänliga receptet som Frida Lund tagit fram kombinerar julmatsrester på ett lekfullt och smakfullt sätt.

Det behöver inte vara dyrt eller svårt att bjuda hem vänner eller din fling på en imponerande middag som varken är särskilt tidskrävande eller dyr! Du kan få till riktigt god och sexig mat med ingredienser du kanske redan har kvar hemma efter julen, säger Frida Lund, matkreatör.

Receptet är särskilt anpassat för att både imponera och minska matsvinnet – och förhoppningsvis bidra till en mysigare stämning i mellandagarna.

Fridas glazed rib tacos

Tortillas
2 dl Tipo 00 mjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl varmt vatten
2–3 msk olivolja

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Knåda samman allt i cirka fem minuter. Ställ degen åt sidan.

Glaze till ribs
1 dl ketchup
2 msk honung
2 msk vitvinsvinäger
1 msk stark senap
2 rivna vitlöksklyftor
2 msk kinesisk soja

Blanda och koka upp.
Pensla ribsen med glazen och ställ in med folie i ugnen i cirka 20 minuter. Ta av folie och kör 15 min till.

Rödkålssallad
½ litet rödkålshuvud
1 stor kruka koriander
1 stark röd chili
1 tsk honung
1 tsk olivolja
½ tsk salt
Saft från 1 lime

Skär rödkålen fint. Massera den mjuk och blanda med resterande salladsingredienser.

Kavla ut tortillas på ett mjölat bord och stek i torr panna tills de fått färg.
Kan serveras med annat som finns i kylen, förslagsvis majonnäs eller liknande som finns hemma.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 2–11 december 2024. Totalt intervjuades 3 603 personer i åldern 18–79 år, varav 1 078 med civilstånd singel representerar svaren i undersökningen. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).