Hem Nyheter Så får du en lyckad fest i din trädgård

Så får du en lyckad fest i din trädgård

av Livets Goda

Är du en av dem som älskar att välkomna dina gäster till ditt hem och gärna styr upp en fest, nästan oavsett anledning? Eller får du stress vid bara tanken av allt som ska planeras och fixas inför ett event?

Artikeln är i samarbete med VidaXl

Sanningen är att det faktiskt krävs en hel del planering, framförhållning och undersökning om din fest ska bli något som gästerna pratar om i flera veckor efteråt. Hur mycket tid du ska lägga ner beror också såklart på vilken typ av fest det är – en födelsedag där du bjuder hem hela tjocka släkten kräver mer än ett dop där ni bara inviterar de närmaste.

Oavsett vilken typ du är eller vilken slags fest du ska hålla finns det vissa saker som du bör ha koll på. Läs denna artikel om du vill inspireras och om du vill känna hur tyngden lyfts från dina axlar och du kan börja se fram emot både planeringen och själva festen.

Väder och sittplatser

Vissa saker kan du förbereda långt innan din trädgårdsfest. Men en sak som kan överraska stort, både positivt och negativt, är vädret. Och det gäller nog i allra högsta grad för vårt avlånga land, som vissa dagar kan ha nästan alla fyra årstider i sig.

Så oavsett om trädgårdsfesten ska hållas i april eller augusti, eller om alla väderappar lovar skinande sol, kan det vara en bra idé att ha en plan B om det helt plötsligt skulle börja regna eller blåsa väldigt mycket.

Hyr ett stort tält där ni alla kan få plats eller var kreativ med din tomt och skapa små utrymmen där dina gäster kan söka skydd och lä. Tänk även på hur du placerar gästernas sittplatser – det är inte alla som uppskattar att sitta och äta sin mat medan solen skiner på dem direkt i ansiktet.

Mat och dryck

Nu till den roligaste planeringen av hela festen, enligt många – vilken mat och dryck ska gästerna bjudas på? Det är nog den del av planeringen som känns roligast och där du kan ge plats till din kreativa sida, men den kräver också mycket undersökning och hänsynstagande.

Du ska till exempel kolla upp innan om gästerna har specifika kostönskemål eller allergier, samt tänka ut en barnvänlig meny om barn ingår i sällskapet. Maträtterna ska kunna stå ute i en viss tid utan bli oaptitliga och många av dem ska gärna kunna förberedas ett tag innan, så du inte står i köket hela dagen och missar stora delar av festen.

Urvalet av drycker ska också vara varierat, då dina gäster har olika smaklökar och föredrar vissa drycker framför andra beroende på maten som serveras. De kan också föredra vissa drycker beroende på hur hemma de känner sig i sällskapet och även hur deras generella humör är just den dagen.

Dekorationer och belysning

Du har förberett maten och köpt olika drycker, nu är dagen äntligen här och du kan börja sätta upp bord och stolar och börja välkomna dina gäster. Men sakta i backarna – något saknas i den här bilden.

Vi tänker såklart på dekorationerna. Ska ni hålla en studentfest hemma finns det mängder av olika dekorationer i blått, vitt och gult som kommer passa perfekt in. Är det en däremot en födelsedag kan du själv välja ett tema, som blir som en röd tråd över hela festen.Du kan vara hur kreativ som helst eller hålla det väldigt enkelt med dekorationerna. Oavsett vad du väljer är det en bra idé att det i alla fall liknar en fest, så dina gäster anländer och genast kommer in i den helt rätta stämningen.

Om du vet att din trädgårdsfest kommer fortsätta långt in på kvällen kan du köpa stearinljus eller LED ljus och placera dem lite överallt på din tomt och dina utemöbler. Blanda gärna olika storlekar på ljusen och försök matcha belysningen med dina övriga dekorationer.

Aktiviteter och grupplekar

Du har välkomnat dina gäster till din festliga oas i trädgården, ni har avnjutit din goda mat och skålat i förfriskande drycker – nu är dags att komma upp och hoppa och aktivera hela sällskapet. Planera in någon sorts aktivitet på ett passande tillfälle under dagen och kvällen, dina gäster kommer säkerligen tacka dig efteråt för många goda skratt. Allt du behöver för lyckade, roliga och utmanande aktiviteter till din trädgårdsfest kan du finna hos vidaXL, som har ett stort utbud av olika produkter inom idrott och sport

Du kan förbereda grupplekar och dela upp sällskapet i olika lag som tävlar mot varandra. Du kan också hålla det helt simpelt och sätta upp en basketkorg eller två fotbollsmål på gräset och så får de som har lust börja spela lite.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING