Hem Övrigt Så finansierar du sommarens vinresa

Så finansierar du sommarens vinresa

av Christoffer Enquist

Mitt i mörkret och kylan är det svårt att föreställa sig sol och värme. Men även om det är långt kvar till sommaren kan det redan nu vara läge att börja fundera på semestern. För den vinintreserade är den ultimata semestern kanske på en vingård i södra Europa.

Artikeln är i samarbete med Speqta AB

Vinresa

Idag finns det flera företag som anordnar vinresorna. Beroende på vilken resa du bokar kan alltifrån ifrån buss- eller flygresa, övernattning och middagar ingå. Något du däremot får fixa fram själv är finansieringen till själva resan. Här är fem tips på hur du kan finansiera din vinresa.

1. Börja spara till vinresan i tid

Ett misstag många gör är att börja spara pengar till resan för sent. Det leder ofta till att resan uteblir. Om du från början sätter en gräns för hur mycket din vinresa får kosta och börjar spara till den i tid är det större chans att den blir av. Dessutom blir kostnaden inte lika påtaglig eftersom du sparat lite pengar varje månad under en längre tid. Ett bra tips är att sätta in pengarna på ett sparkonto. Det är mycket svårare att spara om pengarna hela tiden är tillgängliga på personkontot.

2. Ta ett privatlån för att finansiera resan

Något som har blivit relativt vanligt är att låna pengar till resan. Om du inte hinner spara ihop pengar till vinresan kan du alltid ta ett lån. Kom dock ihåg att pengarna ska betalas tillbaka. Ett lån ska bara vara aktuellt om du vet att du kan betala tillbaka skulden. Beroende på hur mycket du vill låna kan du antingen ta ett privatlån eller ett snabblån. I regel är privatlånen att föredra eftersom räntan är lägre och du får längre återbetalningstid än vad du får med ett snabblån.
Om du lånar till resan är det viktigt att du jämför lånen för hitta det billigaste. Det kan du gör enkelt på en jämförelsesida som Expressen Låneguiden . Där kan du jämföra privatlån från både långivare och banker för att hitta det som kan ge dig lägst ränta.

3. Betala vinresan med ett kreditkort

Har du ett kreditkort kan du betala resan med det och betala senare. Med de allra flesta kreditkorten får du en räntefri period på mellan 50-60 dagar. Om du betalar din vinresa inom den tiden utgår ingen ränta. Med många kreditkort ingår även en omfattande reseförsäkring om du betalar resan med kortet. Då kan du känna dig trygg under hela resan.

4. Använd pengarna från skatteåterbäringen

Allt fler svenskar deklarerar digitalt och har därmed möjlighet att få sin skatteåterbäring redan i april. Om du får skatteåterbäring kan du använda den för att betala din vinresa, eller åtminstone täcka upp för pengarna du lagt ut på resan. För de allra flesta kommer skatteåterbäringen som en positiv överraskning. Det är inte pengar många har räknat med att få. Därför känns det lite som en bonus när pengarna trillar in på kontot.
Tre kriterier att uppfylla för att få skatteåterbäringen i april.
● Godkänn deklarationen utan ändringar.
● Deklarera digitalt.
● Deklarera i tid.
Vilken tid du måste lämna in deklarationen för att få skatteåterbäringen i april skiljer sig från år till år.

5. Låna pengar av vänner

Om du inte har möjlighet att betala för hela vinresan själv kan du alltid prata med vänner och familj och fråga om du kan få låna pengar. Åker du på vinresan tillsammans med någon kanske du kan låna pengar av den personen. Fördelen med att låna av vänner kontra en bank är att du slipper betala ränta. Du brukar inte heller behöva förhålla dig till någon särskild återbetalningstid. Tänk dock på att betala tillbaka pengarna så fort som möjligt. Det är trots allt någon som
behöver ligga ute med tusentals kronor åt dig.

RELATERAD LÄSNING