Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Så firas St. Patrick’s Day i Sverige och i Irland

Så firas St. Patrick’s Day i Sverige och i Irland

av Livets Goda

Irlands nationaldag, St. Patrick’s Day, har med tiden blivit en global högtid som firas världen över, dagarna runt den 17 mars. Här hyllas irländskt kulturarv med bland annat parader, musik, dans och fest. I år infaller den irländska nationaldagen på en söndag, och i både Stockholm och Malmö står firande på programmet.

Den irländska nationaldagen, St. Patrick’s Day, som infaller söndagen den 17 mars, firas även i år över hela världen med fest och sång. I Sverige sker firanden bland annat i huvudstaden och i Malmö. På lördag arrangeras en stor parad genom Stockholm. Festligheterna börjar klockan 12 och pågår till 18. Själva paraden startar klockan 15 i Kungsträdgården. Innan paraden erbjuds barn ansiktsmålningar, säckpipsband kommer att spela irländsk folkmusik och det kommer att finnas gott om irländska drycker och mat.

Även i Malmö hålls firanden på lördag, med musik, parad och god mat. Firandet börjar kl. 12 i Magistratsparken, innan paraden avgår 13.30 från Triangeltorget. Innan dess kommer bandet Griffin Pipes and Drums att spela irländska låtar, samtidigt som en rad aktiviteter anordnas för familjens yngsta.

Läs mer om paraden i Stockholm här: https://www.swedishirish.com/event-5618812 och i Malmö här: https://www.swedishirish.com/event-5618816

Fira St. Patrick’s Day i Irland
Den gröna nationaldagen firas naturligtvis över hela Irland. Eftersom den infaller på en söndag i år är måndagen en allmän helgdag – vilket innebär att festligheterna sträcker sig över fyra hela dagar.
I Belfast kan man på söndagen delta i den stora St. Patrick’s Day-paraden, då stadens gator fylls med musik och gröna färger. Resten av helgens firande består bland annat av traditionella musikuppträdanden på utvalda pubar och restauranger och konserter i Ulster Hall.

På den södra delen av ön, i staden Cork, arrangeras också en St. Patrick’s Festival med ett fullspäckat program, där både lokala och internationella stjärnor medverkar. Det finns även en stor marknad med irländska delikatesser och hantverk. I samband med festivalen kan man även gå på guidade turer med ett speciellt St. Patrick’s-tema i Blackrock Castle.

Sligos St. Patrick’s Festival lockar festliga naturälskare till den irländska västkusten. Här väntar ett fullspäckat helgprogram med traditionell irländsk musik, dansuppvisningar och en magnifik parad. Festivalen äger rum på det nyanlagda Queen Maeve Square mitt i stadskärnan. Årets festival uppmärksammar även tioårsdagen av världens längsta kustväg, Wild Atlantic Way, och Sligos koppling till den. För dem som vill komplettera festivalupplevelser med surfing är ett besök på det toppmoderna National Surf Center vid havet i Strandhill ett måste.

Läs mer om firandet här

Om St. Patrick
St. Patrick, som levde på 400-talet, är ett irländskt helgon och apostel. Den 17 mars varje år firas årsdagen av hans död i Irland och resten av världen. Syftet med dagen är att fira St. Patrick och kristendomens ankomst till Irland. Festligheterna inkluderar vanligtvis offentliga parader och festivaler, med deltagare utklädda i gröna kläder och så kallade “shamrocks” – gröna treklöver.

RELATERAD LÄSNING