Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Så håller man nere matkostnaderna när priserna stiger

Så håller man nere matkostnaderna när priserna stiger

av Livets Goda

Hög inflation i kombination med råvarubrist har gjort att matpriserna skenat under våren. E-handeln Matsmart listar nu sina bästa tips för hur konsumenter kan minska sina kostnader för mat när priserna ökar. 

Matsmarts affärsmodell bygger på att rädda mat och andra produkter från att slängas. Det kan röra sig om produkter som fått felprintade etiketter, ett utgående sortiment eller varor med kort datum. Produkterna säljs sedan till kraftigt reducerade priser. Under våren har Matsmart sett ett ökat intresse för att handla prissmart, som en följd av de ökade livsmedelspriserna. Medan E-handelsbarometern för årets första kvartal visade att dagligvaruhandeln på nätet backade 20 procen, ökade samtidigt försäljningen på Matsmart med 20 procent. Skillnaden är alltså hela 40 procent och det tolkar e-handeln som ett ökande intresse för att handla plånboksvänligt.

  • Svenskarna har blivit mer medvetna om sina livsmedelskostnader under våren. De som tidigare inte behövt tänka så mycket på vad de spenderar på mat behöver nu se över hur de handlar för att inte kostnaderna ska springa iväg. Många som även tidigare haft svårt att få ekonomin att gå ihop har tyvärr fått det ännu tuffare. Det är en svår situation som påverkar vårt vardagsliv, säger Josefin Fridstrand, Nordenchef på Matsmart.

Under maj månad steg inflationstakten till 7,2 procent, där mat och livsmedel är en av de kategorier där ökade kostnaderna märks av mest. Det finns dock smarta sätt att hålla matutgifterna nere, även när priserna ökar.

  • Vi på Matsmart ser oss själva som experter på att handla smart, utan att behöva rucka på hållbarhet och kvalitet. Därför har vi listat våra bästa tips på hur man kan styra upp sina inköp för att hålla matkostnaderna nere, säger Josefin Fridstrand.

Matsmarts sex tips på hur du håller nere dina matutgifter

1. Ät mer växtbaserat – för planeten och för plånboken. Att äta växtbaserat några fler dagar i veckan håller nere kostnaderna. Framförallt om man tänker på att handla grönsaker i säsong, och bygger mycket utifrån exempelvis rotfrukter och baljväxter som ofta är både mättande och håller länge. Dessutom är växtbaserad mat klimatvänlig.

2. Planera i god tid. Gör upp matlistor för flera veckor framöver. Storhandla sedan det som går, frys in det som kan frysas, och lägg endast färskvaror på veckolistan. På så vis kan du välja större förpackningar med ett lägre kilopris.

3. Var flexibel och håll ögonen öppna för klipp. För den längre planeringen av basvaror bör du se över de erbjudanden och rabatter som finns just nu. Istället för att låsa dig vid ett specifikt varumärke kan du passa på att köpa in det som just nu är billigare. För de färskvaror du köper mer frekvent och gör av med snabbt kan du med fördel ta turen förbi “kort datum”-hyllan. Se också över de erbjudanden och rabatter som finns just nu.

4. Ät upp det du köper. Svenskarna slänger ungefär 35 kilo mat per person varje år. För en familj på fyra personer motsvarar det ungefär 3000-6000 kronor per år.* Det innebär att de flesta hushåll kan spara rätt mycket pengar på att planera sin matlagning så att all mat som köps faktiskt äts upp. De flesta livsmedel håller bra mycket längre än det som anges som bäst-före-datum. Titta, lukta och smaka på maten innan du slänger något i onödan.

5. Handla online. Ofta kan du spara pengar genom att handla online. Där kan du i lugn och ro jämföra priserna mellan olika aktörer och på så sätt få den billigaste kundkorgen. Det kan även vara lättare att undvika impulsköp. Dessutom sparar du, med tanke på dagens el- och drivmedelspriser, trots eventuell fraktkostnad sannolikt sparar pengar jämfört med om du tagit bilen till och från affären.

6. Håll koll på förpackningsstorlekarna. När priserna på livsmedel stiger är det inte ovanligt att tillverkarna, istället för att höja priset på varan, minskar mängden i förpackningen. Fenomenet kallas för “krympflation” och här är det viktigt att konsumenter har ögonen med sig. Jämför hur mycket av varan du får för priset mellan olika tillverkare, ibland kan det löna sig att byta ett varumärke du vanligtvis köper mot ett annat där du får mer innehåll per krona.

*https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/matsvinn

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING