Hem Vinvärlden Så klar, så ren och så rik

Så klar, så ren och så rik

av Anders Enquist

Den första årgången av Charles Smiths Substance Chardonnay är nu ett faktum och vinet har nått oss i Sverige. Charles Smith hämtar druvorna från vingården Frenchman Hills i Columbia Valley, normalt sett en varm del av Washington State men tack vare ett högre läge så kyls rankorna ner något. Druvorna skördas för hand och därefter pressar man hela druvklasar. Musten får sedan jäsa på fat på sin egen naturliga jäst. Innan buteljering får vinet mogna i tio månader på franska små ekfat, varav 30 procent är nya.

Chefredaktören har i denna veckas Dryckestips grottat ner sig i denna ljuvliga skapelse.

Chefredaktör Anders Enquist om 2018 Charles Smith Substance Chardonnay

Prolog:

Vinet sammanflätar också två världar på något sätt, nya och gamla (Bourgogne), där exotisk honungsslöjad frukt vilar på en stark mineralisk bädd och ger en ytterst fräsch centrifug i vinet.

Så klar, så ren och så rik samtidigt. Det finns mycket smaker och nyanser i Charles Ch, det finns hooks, licks, riff, soloslingor och en stabil bas och trummor som håller takten åt alla uttryck och komponenter vilket skapar en sammanhållen helhet i alla individuella prestationer.
Syran är smått fenomenalt närvarande utan att egentligen framhävda sig själv och den inledande småfeta smörnötiga sötman med viss viollakrits i fruktens nos och inledande gomhit, som undertecknad alltid är ytterst svag för och vill ha en slinga av i sin chardonnay, transformeras under resans gång till ett underbart kryddstänkt och stenmineraliskt planterat citrus- och apelsinfräscht äppelträd i en vegetalt blomstrande trädgård.

Att känna denna ljusa järnsteniga mineralitet i den gode Charles viner tillhör inte något vi är vana vid, den mer vulkaniskt mörka och lika underbart mineraliska sidan är vi ju alla bekanta med, så att det sprudlar av stark chardonnayfrukt i just de här vingårdarna är då inte särskilt svårt att förstå.

Men det visar också en annan viktig sak, och det är att Charles vet exakt vad han ska göra med sin frukt, om någon nu fortfarande skulle tvivla på det. Dessutom är fatarbetet utfört med stor fingertoppskänsla. Det är liksom bara att suga på vinet i det långa avslutet för att känna vad det handlar om, faten parkerar sig långt borta och det är fokus på fin krydda och juicy, syrlig och distinkt subtil frukt hela vägen in i kaklet. Så och som sagt, det som börjar med ett underbart fett riff mynnar ut i en ren ock klar stark refräng, och däremellan hittar vi ljuvliga hooks och licks.

Ja, ni förstår nog vid det här laget att jag är mycket förtjust i detta vin. Jag är helt övertygad om att också ni kommer att bli det!

Epilog:

Att förena opulent kraft och generositet med elegans och stram nyans låter måhända kanske inte märkvärdigt i teorin, men som många av oss vinälskande ”profeter” vet så är det lättare sagt än gjort. 2018 Charles Smith Substance Chardonnay är ett av de här exemplen på hur man lyckas med det. Han är dessutom skonsam med att ta betalt för det i detta fall. 

91 poäng

2018 Charles Smith Substance Chardonnay
Art.nr 79566 (750 ml) 13,5%, 179 kr
Washington State, USA

Vinet kan man beställa via Systembolaget här >>

Serveras: 13 grader, varken mer eller mindre!

Serveringsinspiration, se vårt recept till vinet här, Rosmarin- och sardellkryddad majskyckling >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING