Så lagar du den godaste pizzan hemma

av Livets Goda

Vill du äta en god pizza, men har ingen lust att åka till en pizzeria eller gå ut? Då kan du laga pizzan hemma i ugnen. Det finns massor av recept på internet, och det går hur snabbt och enkelt som helst att tillaga det. För att lyckas med din egen pizzadeg behöver du följa receptet noga och ha tålamod. Det kan kräva lite tid och ansträngning, men det är väl värt det när du äntligen får smaka på din egen hemgjorda pizza från din pizzaugn

Artikeln är i samarbete med Testkungen

Pizzans historia

Det finns ingen som inte vet vad pizza är. Det är en av världens mest populära maträtter och den har funnits med i över tvåhundra år. Pizza kommer ursprungligen från Italien, men den har spridit sig till hela världen under de senaste decennierna. Pizza kommer ursprungligen från staden Neapel i Italien. Legenden säger att pizza uppfanns av en man som heter Raffaele Esposito år 1889. Han skapade en pizza med tomatsås, mozzarella och basilika och döpte den till ”Margherita” efter kejsarinnan Margherita Teresa Giovanna d’Este av Savoyen. Pizza blev snabbt populärt i hela Italien och under 1900-talet spreds den sig till resten av Europa och Amerika.

Pizza har sedan dess utvecklats i många olika riktningar. Idag finns det tusentals olika pizza restauranger runt om i världen och alla serverar sin egen unika twist på denna klassiska maträtt. Oavsett om du gillar din pizza med skinka eller ananas, med dubbel ost eller vegetarisk, det finns en pizza för alla! Pizza är en av de mest älskade maträtterna i världen

Baka din egen pizzadeg hemma

Det finns ett antal saker du behöver tänka på när du lagar din pizzadeg hemma. Först och främst så är pizzadeg inte samma sak som någon annan deg. Du behöver jäst för att göra pizzadegen och om du vill använda jäst speciellt för pizza kan du ofta hitta denna i din närmaste pizzeria eller i vissa matbutiker. Du behöver även olja, mjöl och salt. För att göra pizzadegen, börja med att sätta jästen i en bunke tillsammans med lite av mjölet. Tillsätt sedan oljan och saltet och rör om tills det blandats väl. Sedan kan du gradvis tillsätta  resten av mjölet och knåda degen i ca 15 minuter. Se till att degen blir smidig och inte klibbar fast i dina händer.

Nu när du har din deg redo kan du värma upp din ugn till den temperatur som står på förpackningen av jästen. Låt degen vila i en bunke med lite olja på ytan tills den har dubblats i storlek (det tar ungefär 30 minuter). Sedan kan du trycka ut pizzadegen på ett mjölat bakbord och börja tillaga din pizza. Glöm inte att smeta på tomatsåsen och toppa med dina favorit ingredienser. En del tycker att det är enklast att bara köpa färdig pizzasås och lägga den på degen, men det är inte så svårt att göra en egen av passerade tomater. Sedan strör du på osten och till sist lägger du på dina favoritingredienser. Du kan ha skinka, pepperoni, champinjoner eller precis vad du önskar. För en god pizzasmak bör degen vara tunn så botten blir riktigt krispig.

Egen pizzaugn för hemmet

Med en egen pizzaugn kan du njuta av nybakad italiensk pizza hemma så ofta du önskar. Att ha en pizzaugn i hemmet är något som blivit alltmer populärt de senaste åren. Inte minst därför att pizzaugnar för hemmabruk har blivit så mycket bättre med åren. 

Om du letar efter en bra pizzaugn för hemmabruk har du säkert en del frågor och funderingar inför ditt val.

Vilken som är bäst för just dig beror lite på dina förutsättningar. Det har genomförts en del tester av pizzaugnar. Det är bäst att läsa om de olika ugnarna där olika alternativ presenterats och ta del av kundomdömen och recensioner.  

Fördelar med en pizzaugn hemma

Att ha en egen pizzaugn hemma eller i trädgården är något som har blivit allt mer vanligt och vissa bygger till och med sin egen! Utöver pizza går det i många pizzaugnar även att tillaga grönsaker, kött och andra råvaror. Men för just pizzan är det viktigt att ugnen kan uppnå en temperatur på 450 °C. För att klara av detta finns det lite olika alternativ. Det finns vedeldade pizzaugnar men även gasol- eller pellets-baserade lösningar som klarar av att uppnå den önskade temperaturen för att grädda en napolitansk pizza.

Det kan vara är en låg investeringskostnad beroende på vilken ugn du väljer. Utöver detta har man de löpande kostnaderna av bland annat: kol, pellets, ved eller gasol. Dels är priset för råvarorna billiga och dels behöver du inte besöka pizzerian lika ofta då du har en pizzaugn som gör minst lika goda pizzor i hemmet. 

Att tänka på innan du köper en pizzaugn

Det viktigaste är vilket maximal temperatur den kan uppnå. En vanlig varmluftsugn når en maxtemperatur på 250-275 °C vilket inte räcker för grädda en riktigt bra pizza. Ugnar på en vanlig svensk pizzeria når exempelvis normalt upp till 350 °C. Om du vill grädda en äkta napolitansk pizza behöver du en pizzaugn som kan klara åtminstone 450 °C.

Du kan fundera kring om du vill ha en gaseldad eller vedeldad ugn. Viktigast är att de ska klara av temperaturen. Om man är en pizzaexpert kan man föredra en vedeldad ugn. Tänk dock på brandsäkerheten både inom- och utomhus. 

Var tänker du placera ugnen? Det finns ugnar som är enkla att flytta på men det finns även alternativ som är så pass tunga och komplicerade att montera att du antagligen bara kommer göra det en enda gång. Bestäm dig för var du önskar ha din ugn med lämpliga mått så att den passar på den planerade platsen.

Vad är en pizzasten?

För att det ska gå att grädda pizza på ett bra sätt behövs det en bra pizzasten. Det är själva pizzastenen som möjliggör för temperaturen i ugnen att hålla en hög och jämn nivå. Det är en absolut nödvändighet för att kunna grädda en stenugnsbakad pizza. I stort sett alla ugnar som kallar sig för pizzaugnar kommer med en pizzasten. Det går också att köpa en pizzasten separat.

När du bestämt dig för vilken ugn du ska köpa rekommenderas att du även tittar på tillbehör som pizzaspadar och termometrar. Det finns exempelvis flera bra termometrar som är perfekta för att kontrollera temperaturen både i ugnen och på stenen.

Sedan skjuts pizzan in i ugnen och gräddas tills botten är knaprig och osten har smält. Nu när din pizza är klar kan du njuta av en god och hemgjord middag! Bon appetit!