Hem Mat & Restaurang Så lyckas du med sommarens barbeque – barbequeexperten från Texas BBQ ger sina fem bästa tips

Så lyckas du med sommarens barbeque – barbequeexperten från Texas BBQ ger sina fem bästa tips

av Livets Goda

– Barbeque innebär att ge grillen tillräcklig tid, värme och rök. Att ta en öl och luta sig tillbaka är en del av upplevelsen eftersom det tar många timmar innan man är klar, säger Andreas Brontz på Texas BBQ. Barbequeexpertens fem bästa tips för en lyckad barbeque 1. Rumstemperera köttet Lägg fram köttstycket, exempelvis oxbringa eller revben, minst en timme innan det är dags för grillning. Kom även ihåg att krydda ordentligt med salt och peppar eller en barbeque-rub. 2. Skapa en jämn temperatur A och O för att du ska lyckas med din barbeque är att du kan hålla din grill på en jämn temperatur under lång tid. En temperatur på mellan 110-130 grader är optimalt för att köttet ska bli saftigt och mört. Om du inte har en riktig barbequesmoker så se till att förse din grill med kol och rökspån så att den håller värmen. 3. Lyft inte på locket Tänk på att inte lyfta på locket hela tiden. Varje gång du lyfter på locket så förlorar du mycket tid och tillagningsprocessen stannar av. Har du en klotgrill så lyft bara på locket när du måste fylla på kol och rökspån. Använder du en bra smoker så kan du med lätthet vänta tre timmar innan du lyfter på locket första gången. 4. Återfukta köttet När köttet kommer upp i en viss temperatur så börjar det ”svettas” vilket torkar ut köttet. För att motverka det så ställer du in en behållare med vatten som fuktar luften. 5. Låt det ta tid Barbeque är ett hantverk och det är viktigt att inte ha för bråttom. För att du ska lyckas med din barbeque krävs en rejäl dos tålamod och tid. Räkna med 1,5 – 2,5 timmar per kilo. Det är viktigt att köttet får den tid det behöver i grillen för att du ska få ett så bra resultat som möjligt. Glöm inte att låta köttet få vila i cirka 20-60 minuter efteråt beroende på hur länge du grillat köttet. Texas BBQ är just nu de enda äkta Texasgrillarna i Sverige. De tillverkas för hand av oljepipelines och grillarna kan väga upp till 294 kilo. De används flitigt av proffs och entusiaster som vill grilla barbeque. En grill från Texas BBQ kostar från 12 000 kr.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING