Hem NyheterNyhet WB Så mycket alkoholfri glögg kan du dricka utan att riskera att åka fast för rattfylleri

Så mycket alkoholfri glögg kan du dricka utan att riskera att åka fast för rattfylleri

av Livets Goda

Vinterkylan kryper allt närmare inpå och julborden dukas upp över hela landet. När många njuter av vad som kan antas vara en riskfri juldryck, alkoholfri glögg, är det värt att känna till att den kan innehålla så mycket som 0,5 % alkohol. Med det väcks vissa frågor kring hur detta går ihop med bilkörning.

Enligt svenska regler betyder ordet ”alkoholfri” inte att en dryck är helt fri från alkohol utan att den innehåller max 0,5 procent av det berusande ämnet. Med det uppstår frågan om denna mängd kan leda till oönskade konsekvenser bakom ratten. Och svaret är faktiskt ja, även om det krävs att du dricker ganska mycket.

Enligt svensk lag är gränsen för rattfylleri satt till 0,2 promille. Så, hur mycket ”alkoholfri” glögg motsvarar det? Widmarkformeln (se faktaruta) ger oss svaret. En genomsnittlig man kan teoretiskt sett konsumera 2,82 liter av den juliga drycken, medan en genomsnittlig kvinna kan njuta av 1,86 liter, innan de når gränsen på 0,20‰ BAC (blodalkoholkoncentration), förutsatt att glöggen innehåller maxmängden alkohol, 0,5 procent.

Men innan du börjar mäta din glöggkonsumtion i liter, kom ihåg att dessa siffror är ungefärliga. Faktorer som kroppsvikt, kön, metabolism och mängden mat i magen spelar alla en roll i hur snabbt alkoholen påverkar kroppen. Kombinerat med till exempel ett glas lättöl eller andra ”alkoholfria” drycker med visst alkoholinnehåll, kan en mindre mängd glögg göra att du överskrider gränsen för rattfylleri. Dessutom är det värt att notera att även om du inte når upp till 0,2 promille, kan även en liten mängd alkohol påverka förmågan att köra säkert.

– Om du planerar att köra, är det säkrast att hålla sig till helt alkoholfria alternativ. Skulle du sitta vid ett julbord med en flaska alkoholfri glögg framför dig kan du för all del njuta – men kanske inte i litermängder. Vill du vara säker på att du sätter dig i bilen och inte bryter mot lagen är en alkoholmätare ett hjälpsamt verktyg att ha till hands. Allra bäst är dock att välja att inte köra alls, även dagen efter att du druckit, säger Hunter Abbott, VD för AlcoSense Laboratories.

Det finns också en annan vinkel att beakta – de andra ingredienserna i glöggen. Med högt sockerinnehåll och kryddor som kan sätta fart på både hjärta och hjärna, är det inte bara alkoholen som har betydelse. Det finns även andra anledningar till att du inte borde dricka litervis av drycken.

Även om det kan vara frestande att ta sig en extra kopp av den värmande drycken under kalla vinterdagar, är det viktigt att trots allt vara medveten om att det finns potentiella risker – särskilt om du planerar att köra. Se det som en ursäkt att stanna lite längre med vännerna runt julbordet eller att njuta av en promenad hem i snön!

FAKTA – WIDMARKFORMELN
Widmarkformeln är framtagen av den svenska kemisten och professorn Erik Widmark, född 1889 i Helsingborg. Hans beräkningar har blivit en standard som domstolar förlitar sig på över hela världen även idag.

Den förenklade Widmarkformeln:
Promillehalten = [alkoholmängden i gram / (kroppsvikten i gram x r)] x 1000.
I formeln är ”r” en konstant som är 0.55 för kvinnor och 0.68 för män. Kroppsvikten är baserad på genomsnittet hos svenskar enligt SCB.

 

RELATERAD LÄSNING