Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Så mycket vatten krävs för att producera de livsmedel svenskarna slänger mest av

Så mycket vatten krävs för att producera de livsmedel svenskarna slänger mest av

av Livets Goda

Siffror visar att de livsmedel som svenskarna slänger mest av innehåller hundratals liter vatten – där endast en gurka kräver 140 liter vatten för att produceras. Samtidigt saknar många svenskar kunskap om den mängd vatten som krävs för att producera och konsumera några av våra vanligaste livsmedel. I samband World Water Day, en dag initierad av FN som syftar till att inspirera till åtgärder för att hantera den globala vattenkrisen, vill maträddar-appen Too Good To Go sprida kunskap om kopplingen mellan matsvinn och vattenförbrukning. Detta genom att utbilda om den dolda mängd vatten som riskerar att förbrukas i onödan när mat slängs.

Vatten är och förblir en av jordens viktigaste resurser då det bidrar till ett fungerande ekosystem. World Water Day initierades av FN år 1992 och dagen spelar idag en viktig roll i arbetet för att uppnå Mål 6 i Agenda 2030, rent vatten för alla. Trots en rad olika initiativ för att säkerställa en hållbar hantering av vatten lever idag 2,2 miljarder människor utan tillgång till rent vatten.

Listan över åtgärder för att spara vatten är lång, med allt från kortare duschar till att inte diska under rinnande vatten. Något som inte är lika känt är mängden vatten som går åt för att producera vardagliga livsmedel som bröd, mejeriprodukter, frukt och grönsaker. Det krävs 160 liter vatten för att producera en gurka, 255 liter för ett glas mjölk och 460 liter för en brödlimpa. Samtidigt visar en undersökning från Livsmedelsverket* att detta är de livsmedel som svenskarna slänger mest av.

“I samband med World Water Day vill vi uppmärksamma de enorma mängder vatten som förbrukas i onödan när mat slängs. Mat har ett verkligt värde, inte bara ekonomiskt, utan också när det kommer till de mindre synliga resurserna som krävs för att tillverka den. Matsvinnet är en global utmaning men innebär en möjlighet att påverka klimatförändringarna i en positiv riktning. Om vi slänger mindre mat minskar vi inte bara en av de största källorna till utsläpp av växthusgaser, vi undviker även att stora skalor av mark och vatten förbrukas i onödan.” – Sofia Edholm, Sverigechef Too Good To Go.

Det finns en tydlig koppling mellan matsvinn och vattenförbrukning och genom att förhindra mat från att slängas har alla möjlighet att göra skillnad och undvika att betydande mängder vatten förbrukas i onödan.

* Livsmedelsverket. (2023) Vilken mat slängs i hushållen?.

RELATERAD LÄSNING