Hem Nyheter Så ser du till att du får så god nattsömn som möjligt

Så ser du till att du får så god nattsömn som möjligt

av Livets Goda

Utan god sömn sätts allt ur balans. Detta är något som alltför många upplever dagligen. Det är svårt att balansera arbete, barn, socialt liv och sömn. En skön säng, och varma eller svala täcken (beroende på årstid) är en bra start. En riktigt bra kudde kan faktiskt göra väldigt stor skillnad. Ta ett titt på Bedzzz sortiment, https://bedzzz.se/kudde/, inför ditt nästa kuddköp. Utöver detta finns det ett par saker du kan försöka förändra i vardagen för att få så bra nattsömn som möjligt.

Artikeln är i samarbete med Bedzzz

Få till en morgon- och kvällsrutin

För att få bättre sömn är det viktigt att skapa en rutin som hjälper dig att slappna av. Försök att gå och lägga dig samma tid varje natt och stiga upp samma tid varje morgon. Detta gäller även på helgerna. Undvik att använda datorer, telefoner eller andra elektroniska enheter minst en timme innan du ska sova. Om du gillar att läsa böcker så försök att läsa lite innan du sover. Det är ett bra sätt att koppla av och stänga av kroppen på kvällen.

Dra ner på koffeinet också. Många har svårt med det. Men istället för att sluta helt, bestämd dig för att inte dricka kaffe efter en viss tid. Koffeinet sitter i kroppen en lång stund, och vissa är mer känsliga än andra för det. Eftermiddagskoppen kan göra att du har svårt att somna flera timmar senare.

Motion hjälper mot det mesta

Motionera gärna regelbundet. Många tänker att motion måste vara ett gym- eller löppass, men så är det inte. En promenad i någorlunda raskt tempo kan göra stor skillnad för kroppen. Alternativt kan du försöka ge dig på yoga under dagen. Har du svårt att hitta tid för det kan du ge dig på en kombination av yoga och meditation innan du ska sova.

Se då till det inte är alltför ansträngande så du behöver hoppa in i duschen där du kommer vakna till liv igen. Gör det till en rutin att du har gjort ordning allt inför morgon dagen och du har borstat tänderna innan du börjar med meditationen.

Tänk på att ingen förändring sker på en gång.

Om du ofta känner stress så kommer det ta ett tag innan kroppen märker att du försöker varva ner. Precis som att du inte blir vältränad efter ett par träningspass så kommer kroppen inte heller anpassa sig till dina nya rutiner direkt. Ha tålamod. Målet ska vara långsiktigt. Börjar du idag kommer du med tiden att börja sova bättre om nätterna.

RELATERAD LÄSNING