Hem Nyheter Så ser svenskarna på användandet av alkomätare i juletider

Så ser svenskarna på användandet av alkomätare i juletider

av Livets Goda

Julen närmar sig och det innebär att alkoholkonsumtionen riskerar att öka, samtidigt som det är en av årets mest trafikerade högtider. En ny studie visar att 41 procent av svenskar skulle använda en alkomätare dagen efter julfesten om de hade en.  

Enligt studien, som Norstat har gjort på uppdrag av företaget Alcosense, uppger 52 procent av respondenterna att de planerar att dricka alkohol under julfirandet. Samtidigt har knappt var tionde svensk en alkomätare i hemmet och endast 41 procent svarar att de skulle använda en om man hade en dagen efter man har varit på en julfest. Dock uppger närmare hälften att de gärna ser att den som de åker bil med använder en alkomätare.

Advent- och juletider är dessutom en några av de högtider med flest trafikanter på vägarna, vilket innebär att risken för olyckor ökar. Att inte sätta sig bakom ratten när vi har druckit är en självklarhet, men hur är det dagen efter julfesten? Faktum är att många olyckor sker just morgonen efter, då det kan vara svårt att avgöra om alkoholen från snapsen och glöggen är kvar i kroppen. Det bästa är att låta bilen stå hela dagen, men med hjälp av en alkomätare kan du bidra till trafiksäkerheten och ta ett informativt beslut om huruvida du kan köra eller inte.

– Det är oroväckande att studien visar att endast 4 av 10 bilister skulle använda en alkomätare morgonen efter julfesten även om de hade tillgång till en. Samtidigt har bara 1 av 10 förare faktiskt tillgång till en. Med tanke på att gränsvärdet för rattfylla ligger på 0.2 promille, kan man tänka sig att 3 av 10 bilister tar sig ut på vägarna med alkohol kvar i kroppen dagen efter, utan att veta det, säger Hunter Abbott, vd på Alcosense.

Med små insatser kan vi minska risken för olyckor i jultrafiken och med hjälp av en alkomätare kan vara säkra på om vi kan köra eller inte. Förutom alkomätare så kan du bidra till trafiksäkerhet genom att hålla avstånd och anpassa hastigheten till vägunderlaget.

Tips inför jultrafiken: 

  • Planera din resa så att du inte behöver resa när det är som mest trafik
  • Håll avståndet till övriga trafikanter
  • Håll hastigheten och anpassa den efter väglaget
  • Använd alkomätare
  • Ha med snöskyffel och skrapa i bilen
  • Var utvilad och stressa inte

Om undersökningen från Norstat
Attitydundersökningen till alkomätare genomfördes via Norstats panel under första veckan i december 2021.  Undersökningen tillfrågade 1000 respondenter i Sverige och är representativ över hela landet.

Om AlcoSense Laboratories
AlcoSense Laboratories designar, utvecklar och tillverkar tillförlitliga och pålitliga alkomätare för privat och professionellt bruk. Bränslecellstekniken som används i AlcoSense produkter används även i många polismyndigheters alkomätare. Företagets målsättning är att genom sin alkomätare undvika att personer kör oavsiktigt med alkohol i kroppen. För mer information besök www.alcosense.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING