Hem Vinvärlden Så självklar: 2018 Munfrina Dolcetto d’Alba

Så självklar: 2018 Munfrina Dolcetto d’Alba

av Anders Enquist

Pelissero har under årens lopp lyckats väl med att utveckla en modern vinifikationsprocess med full respekt för terroir och ursprungskänsla. Som vi brukar säga: en fot i framtiden och en fot i historien. En ”modernist” som bevarar och förädlar historiska vingslag. Pelissero förvaltar idag 42 hektar planterade vingårdar och i skuggan av de stora namnen ”smyger” man fram små pärlor till vin med frekventa mellanrum. Firmans viner är alltid värda att följa och bevaka. Med 2018 har man nu dessutom levererat en av sina starkaste Munfrina Dolcetto d’Alba sedan första årgången 1984.     

Druvan dolcetto, så länge betraktad som vardaglig och enkel – vilket det finns en poäng i – men som i rätta lägen och vinmakarhänder kan skina upp och bli som en hitlåt som tål att spelas ett antal gånger.  Denna gång heter vinet 2018 Munfrina Dolcetto d´Alba, en ska vi säga ytterst dansant ”dänga”. Frukten kommer från 1980-planterade vingården Munfrina i Ferrere den del av Treiso som räknas som den mest klassiska för Dolcetto. Munfrina får ligga och dra sig 6-7 månader i ståltank innan buteljering och sedan ytterligare en månads vila.

2018 Munfrina Dolcetto d’Alba 

Pelissero / Piemonte / Italien / Nr 88623 / 159 kr / 91 LGP
Med 2018 kan vi omedelbart slå fast att Pelissero förmodligen har gjort en av de mest smakfulla och strukturellt förföriska Munfrina någonsin sedan premiärårgången 1984. Här är versen lika melodiskt stark som refrängen. Det fäster från första ton och jag måste erkänna att jag är lite lätt imponerad av vad huset gör med detta vin i årgången. Det är mycket harmoniskt fruktdrivet med en sandsirlig tanninkant och ett vackert bittersweet gomspel där den mogna frukten ger en mörkare dolcettofrukt men med ett blommigt cassis och körsbärssyrligt, fräscht lyster. Sötman drar med lite kanderad bärkänsla småslungat av lakrits och det ligger en försiktig exotiskt underbyggd violparfym i vinets utspel. Allt känns självklart och omedelbart!

Vinte kan ni beställa från Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING