Julostkaka, brunkål och sylta är tydliga regionala favoriter visar försäljningsstatistik över svenskarnas julbord. Sill, köttbullar, prinskorv och skinka finns däremot hos de flesta till jul. Lutfisk ökar i försäljning i Hemköps butiker efter några år i dvala och alternativen kyckling- och kalkonjulskinka lanseras.
Här presenteras försäljningsstatistik över svenskarnas julbord där bostadsort delvis styr urvalet.
o I norra Sverige serveras ofta sylta på julbordet, andra favoriter är leverpastej, julkorv och julmust. Grönkål, brunkål och rödkål köps sällan.
o I Dalarna och Värmland står vörtbröd och grönkål på bordet. Sällan syns sylta.
o I Stockholm har intresset för leverpastej dalat. Julknäcke och julöl är favoriter.
o I Skåne och Blekinge står ofta brunkål, leverpastej, rödkål och grönkål på borden men julknäcke, sylta och julkorv serveras sällan.
o I Östergötland och Småland sticker julostkakan ut som en favorit. Julknäckebröd köps sällan.
Matens ursprung blir allt viktigare och under julen väljer många svenska råvaror. All julskinka i Hemköps sortiment är svensk och för mer långtgående krav på bland annat djurvälfärd finns svensk ekologisk julskinka.
– Färdigskivad julskinka ökar starkt och för de som önskar lanserar vi i år kycklingjulskinka och kalkonjulskinka av svensk råvara, säger Sven Skarlöv försäljningschef på Hemköp.
Intresset för lutfisk har ökat de senaste åren och hos Hemköp är den MSC-certifierad.