- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Så styr bostadsort vad som står på julbordet

Julostkaka, brunkål och sylta är tydliga regionala favoriter visar försäljningsstatistik över svenskarnas julbord. Sill, köttbullar, prinskorv och skinka finns däremot hos de flesta till jul. Lutfisk ökar i försäljning i Hemköps butiker efter några år i dvala och alternativen kyckling- och kalkonjulskinka lanseras.

Julbord

Här presenteras försäljningsstatistik över svenskarnas julbord där bostadsort delvis styr urvalet. 
o I norra Sverige serveras ofta sylta på julbordet, andra favoriter är leverpastej, julkorv och julmust. Grönkål, brunkål och rödkål köps sällan.
o I Dalarna och Värmland står vörtbröd och grönkål på bordet. Sällan syns sylta.
o I Stockholm har intresset för leverpastej dalat. Julknäcke och julöl är favoriter.
o I Skåne och Blekinge står ofta brunkål, leverpastej, rödkål och grönkål på borden men julknäcke, sylta och julkorv serveras sällan.
o I Östergötland och Småland sticker julostkakan ut som en favorit. Julknäckebröd köps sällan.

Matens ursprung blir allt viktigare och under julen väljer många svenska råvaror. All julskinka i Hemköps sortiment är svensk och för mer långtgående krav på bland annat djurvälfärd finns svensk ekologisk julskinka.

– Färdigskivad julskinka ökar starkt och för de som önskar lanserar vi i år kycklingjulskinka och kalkonjulskinka av svensk råvara, säger Sven Skarlöv försäljningschef på Hemköp.

Intresset för lutfisk har ökat de senaste åren och hos Hemköp är den MSC-certifierad.