Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Så vill svenskarna resa i sommar

Så vill svenskarna resa i sommar

av Livets Goda

Så vill svenskarna resa i sommar: En del svenskar tillbringar gärna semestern på hemmaplan medan andra tar tillfället i akt och flyger iväg sekunden semestern kickar igång. Men för många kan resandet se annorlunda ut i sommar jämfört med tidigare år. Det visar en ny undersökning från Club Med, där 47 procent av svenskarna uppger att de har förändrat sitt resebeteende efter coronapandemin. Undersökningen visar även att många vill ägna sig åt wellness och naturen under sommarsemestern 2023.

Så vill svenskarna resa i sommar

Så vill svenskarna resa i sommar

Resebranschen var likt många andra branscher hårt drabbad av coronapandemin och dess följder. När man blev tvungen att utforska nya sätt att resa på, ökade populariteten med så kallad ”hemester”. Resor inom det egna landet lockar fortfarande svenskarna då tolv procent uppger att de numera reser mer inrikes än tidigare. Efter pandemin kliar det även alltmer i svenskarnas bokningsfingrar och inför sommarsemestern uppger 14 procent av svenskarna att de vill resa mer. Suget är störst hos personer i åldrarna 18–29 år, där 19 procent uppger att de vill resa mer efter pandemin. Dessutom säger 13 procent av svenskarna att de vill tillbringa mer tid i naturen och elva procent att de blivit mer kräsna med sitt resande.

Längtan efter naturen visar sig även i de aktiviteter svenskarna vill ägna sig åt under sommarsemestern, då 28 procent uppger att de vill testa på att vandra i bergen under sommaren. Allra flest vill dock ägna sig åt stillsamma aktiviteter som spa-behandlingar och wellness. Denna siffra är högst hos kvinnor där 39 procent vill ägna sig åt dessa aktiviteter. När det kommer till yoga och meditation är det 18 procent av kvinnorna som säger att de vill hitta tid för detta på semestern, vilket går att jämföra med männens tio procent. Aktiviteter som lockar fler män än kvinnor är exempelvis golf och tennis eller kajakpaddling, som tolv respektive elva procent av männen hade velat testa under sommarsemestern.

– Det är underbart att resandet tagit fart igen efter pandemin och att många vill utforska sin omgivning när de reser. Det är även superroligt att intresset för vandring är så högt med tanke på att vi just nu satsar på sommar i bergen och ser ett stort intresse för de aktiviteter som Alperna har att erbjuda även utanför skidsäsongen. För den som är ute efter ett äventyr erbjuder vi aktiviteter som bergsklättring och kajakpaddling på våra resorter och öppnar vårt första Exclusive Collection-resort i Val d’Isère i sommar. Även wellnesstrenden är någonting vi märkt av och lägger därför stort fokus på spa, wellness och yoga på våra resorter för den som är ute efter avslappnande sommarsemester, säger Nicolas Bresch, Managing Director på Club Med i UK, Irland och Norden.

Detta är aktiviteterna flest svenskar vill testa på under sommarsemestern:
Spa-behandlingar och wellness – 30%
Vandring i bergen – 28%
Yoga/meditation – 14%
Valskådning – 12%
Dykning – 11%

Hitta resorten med de aktiviteter som passar just dig och dina önskemål på Clubmed.se

RELATERAD LÄSNING