Hem Whisky & Bourbon Sagolikt bra – Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon

Sagolikt bra – Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon

av Anders Enquist

Sagolikt bra – Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon: Efter åratal av byggande och renovering öppnade Michter´s sitt Fort Nelson Distillery på Louisvilles Whisky Row för några år sedan. Destilleriet har öppet fem dagar i veckan och välkomnar besökare som introduceras i whiskyframställningsprocessen med en 550-gallons (2 082 liter) pot still från det ursprungliga Michter’s Distillery i Pennsylvania.

Förutom Fort Nelson har Michter’s två andra platser i Kentucky: flaggskeppsdestilleriet i Shively som har en årlig kapacitet på 1 miljon gallon (cirka 3,8 miljoner liter) och en 59 hektar stor gård i Springfield, där spannmål odlas och där företaget har byggt lagerhus. Michter´s står starkare än någonsin tidigare. Det gör även den nya batchen av Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon.

Sagolikt bra - Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon

Sagolikt bra – Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon

Chefredaktör Anders Enquist om Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon 45,7%

Vi kan, nästan, dra till med det vi i vinvärlden kallar för ”insteg” i rangen, och vilket insteg sedan. Förkolnade nya amerikanska viteksfat och den bästa majsen lägger grogrunden för denna smått fenomenala bourbon, som defacto är en av minst kostsamma från destilleriet. Sedan får vi nog lägga till ett mänskligt genuint kunnande och fingertoppskänsla som bidragande orsak till resultatet som kan beskrivas som mörkt och dominant men med vitala drag och elegant vinöst i den smekande råstyrkan.
Fin krydda och nötigt honungslierad- och karamelliserad fudge och vaniljsötma sätter första tonerna i en djup fruktrikedom med supermogna äppel- och körsbärstoner liksom citrus och marmeladzest ådra.
Aningens örtsmekt viol ligger och drar i djupet också. Faten har ett ödmjukt och elegant sinne i urkraften och en fyllig och rik värme sprider sig i gom med snygg kurva som leder oss in i djupet av avslutets hjärtat med torra tobakspenslade cedertoner.

Det är en sagolikt bra bourbon som ger sitt bästa hur du än intar den…

95 poäng

Sagolikt bra: Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon

Nr 587 (700 ml) 45,7%, 654 kr
Kentucky, USA

Till bourbonen på Systembolaget HÄR >>

Läs gärna Whisky & Bourbon – Michter’s Special här

RELATERAD LÄSNING