Hem NyheterVinnyhet Saint Clair Pioneer Block 3 – seriös Marlborough sauvignon blanc

Saint Clair Pioneer Block 3 – seriös Marlborough sauvignon blanc

av Niklas Jörgensen

Sauvignon blanc doftar och smakar av sommar. Det nyklippta gräset, sparrisen, krusbären och citrusnyanserna. Den krispigt torra smaken, den uppfriskande syran och den lättsamma men ändå distinkta strukturen. Inte minst när avsändaren är Nya Zealand och det är lätt att förstå varför sauvignon blanc från kiwiland nådde sådan framgång på 1980-talet när vinstilen slog genom med dunder och brak, inte minst här hemma.

Idag är sauvignon blanc en druva de flesta känner till, en som kan sälla sig med de mest namnkunniga, och det kan alla producenter till viss del tacka Marlborough för, regionen som blivit synonymt med druvan.

Bland pionjärerna finner vi Neal och Judy Ibbotson som varit med sedan 1978 även om de skapade sitt Saint Clair först 1994 i Marlborough. Saint Clair hör till de klassiska namnen och står för en stil av sauvignon blanc som aldrig blir övertydlig utan i stället sådär snyggt stram med såväl de gröna inslagen som en tropisk känsla. I producentens Pioneer Block 3 tar man det dessutom ett steg längre och arbetar med en särskild parcell som inte utsätts för lika mycket sol, något som definitivt skänker en mer återhållsam take på druvan.

2018 Saint Clair Pioneer Block 3, Marlborough, Nya Zeeland

art.nr. 3577, 750 ml, 13%, 129 kr, 88 p
Block 3 visar upp den expressiva trädgårdskänslan som mixar örtigt, gräsigt och krusbärsaktigt med en hint tropiskt, inte minst passionsfrukt. Smaken har en behaglig känsla med smekande frukt samtidigt som den biter till i den för druvan klassiska syran som drar åt grapefrukt. Torrt, uttrycksfullt och med fin täthet, detta är en högst seriös sauvignon blanc där igenkänningstecknen duggar tätt men ändå i en mer nyanserad stil.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING