Hem NyheterVinnyhet Saint-Véran från Jean-Marie Guffens Lanseras på Systembolaget 28 september

Saint-Véran från Jean-Marie Guffens Lanseras på Systembolaget 28 september

av Livets Goda

600 flaskor av den småskaliga och naturnära vinproducenten Maison Verget lanseras den 28 september i Systembolagets tillfälliga sortiment. Saint-Véran Vigne de Saint-Claude 2020 är en vit Bourgogne från en stark årgång från en av de ledande producenterna i Mâconnais.

Årgången 2020 karaktäriseras av den milda våren, varma sommaren och tidiga skörd som skedde så tidigt som i mitten till slutet av augusti. Vinerna karaktäriseras idag av sin koncentration och tillgänglighet och Jean-Marie Guffens själv beskriver årgången 2020 som “Le Grand Millésime du Mâconnais!”

Vingårdarna ligger vid byn Prissé men nästintill gränsen av Pouilly-Fuissé. Vinstockarna är cirka 50 år gamla och växer iden kalkstenrika jordmånen. Vinet tillverkas enbart av musten från första pressningen och jäser på ekfat varav cirka enen liten del nya. Vinet får därefter mogna ytterligare sex månader på ekfat före buteljering.

Belgaren Jean-Marie Guffens-Heynen och hans fru Maine producerade sitt första vin i Mâconnais-byn Pierreclos 1980.Den lilla egendomen fungerar idag som en experimentverkstad för Guffens-Heynens andra vinäventyr. Efter fem år som vinhandlare startade Jean-Marie sitt eget négocianthus Verget 1990, vilket innebär att de köper druvor av noggrant utvalda odlare med samma passion och respekt för vingården.

Jean-Marie Guffens-Heynen är idag en förgrundsgestalt och stilikon i Mâconnais där bland annat Bret Brothers gjort praktik.

MAISON VERGET SAINT-VÉRAN ”VIGNE DE SAINT-CLAUDE” 2020
NR 93966, 259 KR
600 FLASKOR

RELATERAD LÄSNING