Hem Vinvärlden Château Sainte-Croix Charmeur – provencalsk rosé, precis som vi vill ha den

Château Sainte-Croix Charmeur – provencalsk rosé, precis som vi vill ha den

av Livets Goda

Sainte-Croix Charmeur: Det ljust laxrosa vinet, ibland nästan lökskalsfärgade, har sitt ursprung i Provence och det franska rosévinet från landets söder har blivit en sådan succé att en hel vinvärld har kopierat framgångskonceptet. Provence och rosé är tätt sammanlänkade och vår konsumtion stiger av naturliga skäl i takt med värmens intåg. En provencalsk rosé som imponerat på Livets Goda-redaktionen är flaggskeppsvinet Charmeur från Château Sainte-Croix som precis lanserats på Systembolaget.

Château Sainte-Croix ägs av familjen Pélépol och det är idag den fjärde generationen som förvaltar och utvecklar arvet. De första stegen mot vinproduktion togs redan 1924 när fem hektar vinmark inköptes och några år senare byggdes det första vineriet. Idag är egendomen 50 hektar stor och rymmer även restaurang och övernattning. Toppvinet Charmeur har samlat åt sig en hel del goda omdömen under åren och när vi nu har vinet i våra glas så är det lätt att förstå varför.

Sainte-Croix Charmeur

Sainte-Croix Charmeur

Livets Godas intryck av

2022 Château Sainte-Croix Charmeur från Provence

Charmeur, toppvinet från Provence-egendomen Sainte-Croix, är en blend mellan grenache, cinsault och syrah. Vi var imponerade över rosén i årgång 2021, en tuff växtsäsong där till och med frost letat sig ner till södra Frankrike. 2022:an fortsätter på inslagen kvalitativ bana och det är återigen ett starkt kort trots nya utmaningar såsom extrem värme och torka. Här bjuds en aromatiskt ungdomlig doft av persika, hallon, jordgubbar, vitblommighet, sommargrusväg och röd citrus. Gomkänslan visar upp rödbärig generositet i citrusstram hållning med persika, vattenmelon och zestig blodgrape som lyfts av skärpt syra. Rent, snyggt avslut. En klassisk Provence rosé helt enkelt.

88 p

Det är en härligt matorienterad rosé, Charmeur, och redaktionen har bland annat matchat den med en pizza bianca toppad med stenbitsrom. Prova även till din caesarsallad, charkbrickan eller småplock.

Château Sainte-Croix Charmeur har nyligen börjat säljas i Systembolagets tillfälliga sortiment. Flaskan (750 ml, 13,5%) finns i mer än 130 butiker och till övriga kan du beställa det utan extra kostnad. Vinet har artikelnummer 93909 och kostar 149 kronor.

Till rosévinet Charmeur HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING