Säkra tips för att lyckas med matlagning utomhus i sommar

Livets Goda 11 Jul, 2018
Övrigt Tillagning av mat utomhus under sommaren är trevligt och lockar många till uteserveringar och matserveringar på festivaler. Men tillagningen ställer krav. Procurator ger här några enkla tips för hur man lyckas med den.

Mycket bottnar i ett och samma grundtips - hygienrutiner. Förra året fick 14 000 personer någon form av magsjuka på grund av otillräckliga hygienrutiner vid hantering av mat och vid grillning. Det är då bakterier som till exempel salmonella och campylobacter sprids lätt.*

Därför ska den som lagar maten hålla sig till noga hygienrutiner. Den som ska äta av maten gör klokt i att slå ett getöga på hur maten tillagas och påpeka om man ser brister. 

Viktiga grundprinciper

Rengör. Skärbrädor, redskap och uppläggningsfat är en härlig miljö för bakterier. Byt därför mellan råa och tillagade livsmedel, använd olika för grönsaker och övriga livsmedel och rengör allt ofta.

Tvätta dig. Använd tvål och vatten och/eller engångshandskar som man byter mellan olika livsmedel. Se upp med valet av engångshandske! Inte alla engångshandskar passar för vilka livsmedel som helst. Vinylhandskar ska inte användas tillsammans med feta livsmedel då de kan släppa ifrån sig hälsofarliga kemikalier. Använd nitrilhandskar istället som har symbolen av glas och gaffel på förpackningen.

Desinficera. Upprätta noga rutiner för att rengöra och desinficera ytorna man arbetar på. För smidig och effektiv desinfektion dagligen - använd KBM Disinfection by LifeClean. Den eliminerar med full effekt bakterier som salmonella och campylobacter. Dessutom är den snäll mot miljön då den är huvudsakligen baserad på vatten.

Fakta
Sommaren är högsäsong för magsjuka, Folkhälsomyndigheten, www.folkhalsomyndigheten.se, 20 juni 2018


Zacapa NUET - en solo dining-upplevelse

Mat och Restaurang I en tid när vi delar på allt, till och…
21 Feb, 2019

Löfbergs dubbelt nominerade till PR-pris

Övrigt Idag presenterades de nominerade till Nordic Digital PR Awards 2018.…
21 Feb, 2019

Receptinspiration - Lyxig chipsbricka

Mat och Restaurang Importören Nigab bjuder här på ett enkelt och lyxigt snacks…
21 Feb, 2019

Fyra drinkrecept till Margaritans dag

Whisky och Bourbon Nu på fredag den 22 februari uppmärksammas Margaritans dag världen…
21 Feb, 2019

Unika viner från La Spinetta i Winefinders lager

Vin Noshörningen är tillbaka. Nu har Winefinder fyllt på butiken med…
21 Feb, 2019

Ny rapport om alkoholens hälsomässiga och sociala effekter på äldre

Övrigt En ny rapport från IOGT-NTO i samarbete med Svenska Läkaresällskapet,…
21 Feb, 2019

Green & Black´s lanserar 10 ekologiska chokladkakor

Övrigt Smak och kvalitet står i fokus när Green & Black’s…
20 Feb, 2019

Mat.se öppnar veganbutik

Mat och Restaurang Mat.se har sedan starten 2012 haft siktet inställt på hållbar…
21 Feb, 2019

Mastri Vernacoli Lagrein DOC Trentino 2018 i det fasta sortimentet från den första mars

Vin Den första mars lanseras Mastri Vernacoli Lagrein DOC Trentino årgång…
20 Feb, 2019

Drinkinspiration med Sorgin - François Lurtons delikata gin

Whisky och Bourbon Med sin gedigna erfarenhet av druvan sauvignon blanc har François…
20 Feb, 2019

Efter fem års nedgång i svensk sjömatskonsumtion – trenden bruten

Mat och Restaurang De svenska hushållens konsumtion av sjömat har sjunkit varje år…
20 Feb, 2019

Château Laville Bordeaux Supérieur från årgången 2015 hos Winefinder

Vin Direkt från Bordeaux kommer denna generösa Bordeaux Superiéur från årgången…
20 Feb, 2019

Ekologiska växtbaserade drycker från Kung Markatta

Övrigt Nu tar varumärket Kung Markatta steget in bland de växtbaserade…
19 Feb, 2019

SSP tecknar avtal med Spendrups

Whisky och Bourbon Kampen om ett av Restaurangsveriges största och mest prestigefyllda avtal…
19 Feb, 2019

Stadhuskällarens souschef vidare i Årets unga kock 2019

Mat och Restaurang Anton Levin, souschef i Stadshuskällarens kök är en av de…
19 Feb, 2019

Blanda proffsiga cocktails hemma - D.E.W. Drinks: tre drinkar med bara tre ingredienser

Whisky och Bourbon Det kan vara svårt att hitta en god cocktail som…
19 Feb, 2019

Nu börjar Coop leverera mat med Volvos nya el-lastbil

Övrigt I dag överlämnar Volvo den nya el-lastbilen Volvo FL Electric…
19 Feb, 2019

Foursquare – långt ifrån fyrkantig

Whisky och Bourbon Foursquare Distillery ligger på Barbados, denna Västindiens östligaste utpost som…
19 Feb, 2019

Sveriges godaste ostar prisades under Ostfestivalen

Mat och Restaurang För sjätte året i rad arrangerades festivalen som samlar gräddan…
19 Feb, 2019

11% av världens befolkning har inte tillgång till rent vatten

Övrigt De fattigaste i världen går i timmar för att hämta…
19 Feb, 2019
Artikelarkivet