Säkra tips för att lyckas med matlagning utomhus i sommar

Livets Goda 11 Jul, 2018
Övrigt Tillagning av mat utomhus under sommaren är trevligt och lockar många till uteserveringar och matserveringar på festivaler. Men tillagningen ställer krav. Procurator ger här några enkla tips för hur man lyckas med den.

Mycket bottnar i ett och samma grundtips - hygienrutiner. Förra året fick 14 000 personer någon form av magsjuka på grund av otillräckliga hygienrutiner vid hantering av mat och vid grillning. Det är då bakterier som till exempel salmonella och campylobacter sprids lätt.*

Därför ska den som lagar maten hålla sig till noga hygienrutiner. Den som ska äta av maten gör klokt i att slå ett getöga på hur maten tillagas och påpeka om man ser brister. 

Viktiga grundprinciper

Rengör. Skärbrädor, redskap och uppläggningsfat är en härlig miljö för bakterier. Byt därför mellan råa och tillagade livsmedel, använd olika för grönsaker och övriga livsmedel och rengör allt ofta.

Tvätta dig. Använd tvål och vatten och/eller engångshandskar som man byter mellan olika livsmedel. Se upp med valet av engångshandske! Inte alla engångshandskar passar för vilka livsmedel som helst. Vinylhandskar ska inte användas tillsammans med feta livsmedel då de kan släppa ifrån sig hälsofarliga kemikalier. Använd nitrilhandskar istället som har symbolen av glas och gaffel på förpackningen.

Desinficera. Upprätta noga rutiner för att rengöra och desinficera ytorna man arbetar på. För smidig och effektiv desinfektion dagligen - använd KBM Disinfection by LifeClean. Den eliminerar med full effekt bakterier som salmonella och campylobacter. Dessutom är den snäll mot miljön då den är huvudsakligen baserad på vatten.

Fakta
Sommaren är högsäsong för magsjuka, Folkhälsomyndigheten, www.folkhalsomyndigheten.se, 20 juni 2018


Årets Nobelmeny

Vin I Blå hallen i Stockholms stadshus kommer ikväll cirka 1300…
10 Dec, 2018

Innis & Gunn släpper samlarobjekt

Whisky och Bourbon Skotska bryggeriet Innis & Gunn släpper exklusiv Imperial Stout lagrad…
10 Dec, 2018

Här är jultraditionerna ungdomar vill förändra

Övrigt Tre av fem unga svenskar upplever en eller flera jultraditioner…
10 Dec, 2018

Fem glöggdrinkar från Blossa

Whisky och Bourbon Blossa Spritz, Blossa Gimlet och Blossapolitan – detta är några…
10 Dec, 2018

Teckna prenumeration på Livets Goda, eller varför inte ge bort lite god läsning i julklapp?

Vin Varför inte unna dig själv en prenumeration på Livets Goda,…
10 Dec, 2018

Här är drinkarna som sätter prägel på julen

Whisky och Bourbon Glögg, julöl och nubbe - det är kul med jul.…
10 Dec, 2018

Lumbergh, glögg och julrim

Vin Ni Livets Goda- och Whisky & Bourbonläsare får mer än…
10 Dec, 2018

Årets Students' Nobel NightCap på Stockholms Handelshögskola sponsras av Beijing8

Mat och Restaurang Under kvällen den 10 december hålls årets Nobelmiddag och som…
10 Dec, 2018

FBK Dam inviger nytt arenanamn på Färjestad

Övrigt Löfbergs ICE Arena. Det blir det nya namnet på hockeyarenan…
10 Dec, 2018

Gammel Dansk i mini-format

Whisky och Bourbon Den 28:e november 2018 lanserades klassikern Gammel Dansk Bitter Dram…
10 Dec, 2018

5 dryckestips och tilltugg till spelkvällen

Övrigt Varje person behöver avkoppling emellanåt. Vad som får en att…
7 Dec, 2018

Lively Wines vill lyfta vinlandet Australien

Vin I Sverige förknippar många tyvärr Australien med kvantitet före kvalitet.…
6 Dec, 2018

Sjöö Sandström lanserar Esports klocka - Royal Steel Worldtimer LEET

Övrigt Royal Steel Worldtimer LEET är en fantastisk klocka som hyllar…
6 Dec, 2018

Cocktailinspiration av Emil Hed

Whisky och Bourbon Den svenske representanten i den globala bartendertävlingen Wold Class, Emil…
6 Dec, 2018

Exklusiv lansering från prisbelönt producent

Vin Den 7 december släpps ett begränsat antal Domaine du Clos…
6 Dec, 2018

Absolut Elyx öppnar webbshop

Whisky och Bourbon Lagom till jul gör Absolut Elyx, för första gången någonsin,…
6 Dec, 2018

Lively Wines lanserar August Kesseler!

Vin Lively Wines lanserar en av de lysande stjärnorna från Rheingau…
6 Dec, 2018

Låga skördar och höga råvarukostnader slår hårt mot svenska lantbrukare och livsmedelsproducenter

Övrigt Lantmännen och Livsmedelsföretagen bjöd in till pressträff på Lantmännens huvudkontor…
6 Dec, 2018

Ekologisk julskinka bjöd på fettchock

Mat och Restaurang Icakuriren har testat landets populäraste ekoskinkor. 4 av 6 skinkor…
5 Dec, 2018

In Flames rundar av ginprojektet med IKON No.13 Gin och släpper även tonic

Whisky och Bourbon Efter sex uppmärksammade släpp är det dags för In Flames…
5 Dec, 2018
Artikelarkivet