Säkra tips för att lyckas med matlagning utomhus i sommar

Livets Goda 11 Jul, 2018
Övrigt Tillagning av mat utomhus under sommaren är trevligt och lockar många till uteserveringar och matserveringar på festivaler. Men tillagningen ställer krav. Procurator ger här några enkla tips för hur man lyckas med den.

Mycket bottnar i ett och samma grundtips - hygienrutiner. Förra året fick 14 000 personer någon form av magsjuka på grund av otillräckliga hygienrutiner vid hantering av mat och vid grillning. Det är då bakterier som till exempel salmonella och campylobacter sprids lätt.*

Därför ska den som lagar maten hålla sig till noga hygienrutiner. Den som ska äta av maten gör klokt i att slå ett getöga på hur maten tillagas och påpeka om man ser brister. 

Viktiga grundprinciper

Rengör. Skärbrädor, redskap och uppläggningsfat är en härlig miljö för bakterier. Byt därför mellan råa och tillagade livsmedel, använd olika för grönsaker och övriga livsmedel och rengör allt ofta.

Tvätta dig. Använd tvål och vatten och/eller engångshandskar som man byter mellan olika livsmedel. Se upp med valet av engångshandske! Inte alla engångshandskar passar för vilka livsmedel som helst. Vinylhandskar ska inte användas tillsammans med feta livsmedel då de kan släppa ifrån sig hälsofarliga kemikalier. Använd nitrilhandskar istället som har symbolen av glas och gaffel på förpackningen.

Desinficera. Upprätta noga rutiner för att rengöra och desinficera ytorna man arbetar på. För smidig och effektiv desinfektion dagligen - använd KBM Disinfection by LifeClean. Den eliminerar med full effekt bakterier som salmonella och campylobacter. Dessutom är den snäll mot miljön då den är huvudsakligen baserad på vatten.

Fakta
Sommaren är högsäsong för magsjuka, Folkhälsomyndigheten, www.folkhalsomyndigheten.se, 20 juni 2018


Beijing8 fortsätter sin expansion och stärker sin närvaro i södra Sverige

Mat och Restaurang Under 2018 har Beijing8 öppnat upp tre restauranger och den…
19 Oct, 2018

Gevalia och Brynäs IF förlänger sponsoravtalet

Övrigt Det är ett av Sveriges mest profilerade samarbete mellan en…
19 Oct, 2018

Tak satsar på japansk brunch

Mat och Restaurang Varje lördag serverar restaurang Tak en Temaki Bonanza som närmast…
19 Oct, 2018

Nyhet - Texas Longhorn BBQ Brisket

Mat och Restaurang En nyhet från Texas Longhorn - BBQ Brisket - en…
19 Oct, 2018

​Det går bra för svensk Whisky – Box Destilleri AB utsett till Gasellföretag

Whisky och Bourbon Dagens Industri (Di) har utsett Box Destilleri AB med varumärket…
19 Oct, 2018

Museernas stjärnkockar står för menyn på Sthlm Food & Wine

Mat och Restaurang Kockarnas Krog är ett stående – och mycket populärt –…
19 Oct, 2018

Internationella champagnedagen till ära - 10 bra champagner på Systembolaget

Vin Idag är det den internationella champagnedagen och dagen till ära…
19 Oct, 2018

"Gömda" rariteter på beställningssortimentet - Bushmills 16 & 21 YO single malt

Vin 1608 var året då den holländska linsmakaren Hans Lippershey skapade…
19 Oct, 2018

Nytt poddavsnitt från Brobergs om livets vatten

Whisky och Bourbon I veckans podd oroas värdarna över stigande världspriser på korn.…
19 Oct, 2018

Ny årgång av Clos de l’Oratoire des Papes Châteauneuf-du-Pape Rouge 2012

Vin Vingården Le Clos de l’Oratoire des Papes producerar ett av…
18 Oct, 2018

Sebastian Ahlskog blir ny CFO på Readly

Övrigt Idag meddelar Readly, den globala prenumerationstjänsten för magasin, att Sebastian…
18 Oct, 2018

Better You-grundare startar nytt utvecklingsbolag inom wellness

Övrigt Med stor erfarenhet från hälsofackhandeln och produktutveckling har Patrick Svorono…
18 Oct, 2018

Natur och hållbarhet i fokus när nya Restaurang Skog har premiär

Mat och Restaurang Delikatesser som gran, björk och tall är några av de…
17 Oct, 2018

Stockholms Bränneri släpper årets Gin & Tonic Glögg

Whisky och Bourbon Den 15 november 2018 släpps årets upplaga av förra årets…
17 Oct, 2018

Ostskolan: Ostbricka av vinterostar

Mat och Restaurang Olika ostar är olika bra beroende på säsong, det är…
17 Oct, 2018

SMEG lanserar Blast Chiller för hemmabruk.

Mat och Restaurang Smeg äntrar ett nytt område i vitvarubranschen genom att lansera…
17 Oct, 2018

Harrys blir Hotell Fritidens vardagsrum

Mat och Restaurang I det gamla badhuset på Österleden börjar Hotell Fritiden ta…
17 Oct, 2018

Uber Eats expanderar – nu kan även göteborgare njuta av restaurangmat levererad direkt till dörren

Mat och Restaurang Thai, hamburgare eller räksallad – Uber Eats gör det nu…
17 Oct, 2018

Blossa Hantverksglögg 2018 med smak av svarta vinbär

Vin Nu lanseras årets Blossa Hantverksglögg – en hyllning till den…
17 Oct, 2018

95-poängare från Argentina hos Winefinder

Vin Decanter gav vinet Condeminal Poncho Pampa Malbec Tupungato Mendoza 2015,…
17 Oct, 2018
Artikelarkivet