Hem NyheterNyhet WB Säljstart för Kyrkeby Slånbär

Säljstart för Kyrkeby Slånbär

av Livets Goda

Den 5 december är det premiär för årets unika Kyrkebysnaps med ytterligare en klassisk svensk kryddning: Slånbär. Som vanligt släpps dessa särskilda ­kryddningar bara i en begränsad upplaga om 1771 flaskor. 

– Slånbärssnaps är en personlig favorit. Slånbärssnåren är så vackra när de om våren täcks med miljoner små vita blommor på bar kvist – och om hösten när de efter att ha tappat bladen ett bra år i stället har fullt med blåsvarta slånbär. Allt vaktas av väldigt vassa törnen. I hagarna i Kyrkeby finns det mycket slånbär som jag har njutit av att titta på om vårarna och höstarna, och experimenterat med dess bär under åren, säger Jens Johannisson som är kryddmästare på bränneriet

Smaken av slånbär är speciell, både fruktig och lite sträv. Många har kanske provat slånbär som en ­svalkande saft i södra Sverige. Strävheten minskar när de frusit men också efter lång macerering och lagring. Vid lång macerering kommer även vissa toner från bittermandel fram från slånbärets kärna.

– Den här snapsen baseras framförallt på slånbär som macererats flera månader men även en mindre mängd svarta körsbär plockade i bygden. Som komplement till fruktsmakerna har vi även tillsatt sprit som macererat med anis respektive citronskal, samt en del brännvin som legat på ektunnor. All sprit är förstås kolfiltrerat potatisbrännvin som är tillverkat i Kyrkeby, sockret som tillsatts för att motverka kärvheten är ekologisk och vattnet den spätts med ner till 36% är från vår egen brunn på Kyrkeby, fortsätter Jens.

En ganska vanlig dryck i gårdarna i södra Sverige var förr den betydligt sötare slånbärslikören.

– Som vanlig har jag inspirerats av Kyrkebys anrika historia, men även av sprit från andra länder och de smaker som i tanken passar bra tillsammans, säger Jens Johannisson. Det är där jag börjar innan de praktiska experimenten tar vid. I exempelvis England har slånbär använts för sloe gin i hundratals år, och i Navarra i Spanien har slånbär liksom Kyrkebys slånbärs­snaps parats ihop med lite anis i den klassiska likören Patxaran.

– Jag tycker att Kyrkeby Slånbär passar utmärkt som julsnaps med sin runda fruktighet, men naturligt­vis också genom den vackra färgen. Testa att använda den i drinkar, till exempel ihop med gin i en slån-gin-tonic. Den kommer även att fungera ypperligt som ­sommardrink – jag har testat! säger Jens Johannisson.

Kyrkeby har en rad specialkryddningar bakom sig, och Kyrkeby Slånbär blir den åttonde i ordningen. Med lite tur kan man fortfarande hitta någon enstaka flaska av Kyrkeby Ek på System­bolagets hyllor, medan enbär, kummin och rönnbär är helt slut. ­Bränneriets fasta sortiment består av Kyrke­by Citron, Kyrkeby Pors och den okryddade Kyrkeby ­Ettan.

Kyrkeby Slånbär är destillerad, kryddad och buteljerad i småländska Kyrkeby och produceras i endast 1771 numrerade
35 cl-flaskor. Dessa släpps i omgångar till System­bolaget i Emma­boda, Kalmar (Giraffen och Norra Långgatan) och Karlskona (Amiralen och Wachtmeister) Lessebo, Nybro, Ronneby, Tingsryd och Torsås. Den går även enkelt att beställa till valfri butik via System­bolagets hemsida.

Bildtext:  Slånbär är 2022 års kryddning från Kyrkeby Bränneri.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING