Hem Mat & Restaurang Salmaburgare, kryddig mangosalsa, avokadokräm, friterade risnudlar & en London Lager

Salmaburgare, kryddig mangosalsa, avokadokräm, friterade risnudlar & en London Lager

av Livets Goda

Visst tänker nog de flesta på nötkött när hamburgare kommer på tal men varför begränsa sig när det finns en uppsjö av fantastiskt goda varianter på temat. Här har vi valt salmalax som får agera själva burgaren och den får sällskap av en kryddhet mangosalsa och avokadokräm i ett briochebröd. Som sideorder har vi friterat risnudlar och till det serverar vi en dipp på sweet chili, soja och vitlök. En himla god lager från Londonbryggeriet Meantime sätter pricken över i:et.

Recept – 4 personer

Ingredienser
4 salmalaxburgare
4 briochebröd
1 mango
1 rödlök
1 chili med hetta, chiliflakes om du inte har färsk
2 lime
2 avokado
1 dl gräddfil
1 msk vitvinsvinäger
Färsk koriander
1 paket risnudlar
2 dl sweet chili
1 vitlöksklyfta
Japansk soja
Salt, svartpeppar, neutral olja att fritera i

Tillval
Mangold i stället för salladsblad

Så här gör du

Börja med att förbereda salsan genom att finhacka mango, chili och rödlök. Mixa i en skål med saften från en lime, vitvinsvinäger, salt och peppar samt hacka ner en knippa färsk koriander. Ställ i kylen.

Stavmixa samman avokado och gräddfil samt saften från en lime till en slät massa. Salta och peppra. Ställ i kylen.

Blanda sweet chili, en finhackad vitlök och lite japansk soja i en skål.

Hetta upp neutral olja för friteringen. När värmen är uppe kan du bryta av en bit risnudel och se om de snabbt sväller upp. Bryt små knyten av nudlarna och lägg i oljan. De expanderar på nolltid så vänd snabbt och ta sedan upp innan de får färg. Lägg på papper och fortsätt fritera.

Rosta briochebröden och hetta upp en stekpanna med neutral olja. Stek salmalaxen max en minut på varje sida. Servera dina burgare med lite delade mangold på ena brödskivan, toppa med en klick avokadokräm och lägg på laxburgaren som du sedan kröner med en klick salsa och brödet. Ställ fram de friterade risnudlarna som dina ”fries” och sweet chili-dippen.

Öl

Meantime London Lager

art.nr. 51150, 330 ml, 4,5%, 14,90 kr, 89 p
Krämig lager med stort fokus på maltkänslan som skänker brödighet, fin citrus, honung och en touch gräsighet. Smeksam kolsyra, rondör i malten och ett fräsch citrusavslut. Förvänta dig ingen smakexplosion men däremot en ytterst välgjord och klassisk lager på enkom engelska ingredienser.

Till maten
En öl som låter maten skina men ändå tar för sig och får en än härligare maltighet, ja det här är sannerligen öppet mål och landslagsklass när det kommer till matchningen. Det blir lätt en till då klunkarna är stora!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING