Hem NyheterVinnyhet Salvaje är tillbaka

Salvaje är tillbaka

av Livets Goda

Nu är Salvaje Syrah Roussanne tillbaka – ett chilenskt vin med inspiration från Norra Rhône, framställt helt utan tillsatser. 3000 flaskor av årgång 2019 släpps i Systembolagets tillfälliga sortiment den 24 juni.

Salvaje 2019
Art.nr: 91240
Pris: 129 kr
Alk.: 13,5 %
Lagring: 5 månader på ståltank
Syra: 4,68 g/l
Socker: 1,74 g/l
SO2 vid buteljering: 0,00 g/l
Ursprung: La Quebrada Vineyard, Casablanca

Salvaje är det första naturvin som produceras av chilenska producenten Emiliana Organic Vineyards och 2019 är den femte årgången som lanseras. Druvorna till Salvaje odlas vid foten av de chilenska kustbergen i Casablanca-dalen, där rankorna växer 380 m.ö.h i sydvästlig sluttning. Här är marken väldränerad och består av djup sandig blandjord. Casablancas kustnära läge påverkar druvorna positivt med svalkande vindar och dimmor från Stilla havet och Humboldtströmmen.

Vad är ett naturvin?

Naturlig vinmakning innebär att druvorna odlas ekologiskt eller biodynamiskt (utan kemiska bekämpningsmedel eller kemiskt gödsel) och jäser med hjälp av naturligt förekommande jäst. Inga tillsatser får förekomma, med undantag för en liten mängd sulfit. Vinet får heller inte utsättas för hård mekanisk påverkan. Att tillverka ett bra naturvin är ett tidskrävande arbete, där en hög druvkvalitet och renlighet är a och o. Det finns ingen certifiering eller officiell märkning för naturvin, men gemensamt för alla naturvinsproducenter är strävan efter en så liten påverkan som möjligt på vinet.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING