Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Samiska dagar på Sturehof och Stockholms Matmarknad

Samiska dagar på Sturehof och Stockholms Matmarknad

av Christoffer Enquist

 I samband med samernas nationaldag bjuder Sturehof och Stockholms Matmarknad traditionsenligt in till Sápmidagar för att hylla samiska smaker och traditioner. De samiska temadagarna arrangeras 31 januari – 2 februari och under dagarna tre fylls Sturehof och Stockholms Matmarknad med samisk mat, konst och musik.

Samiska renar

– Vi har gjort detta tillsammans med det samiska samfundet sedan 2004 och vi finner en oerhörd glädje i att samarbeta med dem. Det har blivit en återkommande tradition som ger en fantastisk inspiration i form av matlagningstraditioner och råvaror, säger Pelle Sturén, ansvarig för Sápmidagarna.

På Sturehof finns det möjlighet att avnjuta en specialkomponerad trerättersmeny med inspiration från den samiska kokkonsten. Detta ackompanjeras av uppträdanden under kvällen i form av jojk och trummor. Under helgen kommer även Stockholms Matmarknad fyllas med samiska delikatesser som fjällfisk, renkött och annat vilt. På lördagen styckar renskötaren Andreas Lidström renkött vid köttdisken som sedan auktioneras ut. Under söndagen invigs även den Samiska hantverksutställningen på Stockholms matmarknad.

– Samiska råvaror och deras matkultur genomsyras av respekt för naturen. Saltning, rökning och torkning av renkött och fisk är tillsammans med vilda bär och örter grundpelarna i samisk matlagning. Jag inspireras mycket av samernas smakrika, naturliga mat och satt ihop en trerättersmeny med bland annat rökt vildfångad öring, gurpi och hjortron, säger Ola Stålnacke, kökschef på Sturehof.

Under Sápmidagarna presenterar Sturehof den samiske konstnären Tomas Colbengtsons utställning ”Please do not speak Eskimo”. I sina verk undersöker han kulturell identitet, historia och ursprungsbefolkningens samtida situation. Tomas utforskar bilder, färger och former baserade på samisk kultur och det nordiska skandinaviska landskapet.

Hela programmet samt den specialkomponerade menyn finns på: https://sturehof.com/kalendarium/sapmidagar/

 

RELATERAD LÄSNING