Hem Vinvärlden Sandrone – Barolo legend

Sandrone – Barolo legend

av Livets Goda

Grundaren Luciano Sandrone gick bort i januari 2023 efter en tids sjukdom. Idag är det hans dotter Barbara och hans bror Luca som driver företaget framåt. Barbaras dotter Alessia har även börjat jobba med Luca i vineriet men lillebror Stefano studerar fortfarande.

Av Ulrika Ferlin

Sandrone

Luciano köpte 1977 sin första vingård i Cannubi, som redan då hade ett gott rykte för att ha de bästa druvorna. 1978 bestämde han sig för att viga sitt liv åt vinmakning och grundade Luciano Sandrone tillsammans med sin fru Marialuccia. Vid den här tiden var han en riktig ”garagiste” och producerade sina första årgångar i sitt garage. I slutet av 1990-talet flyttades produktionen in i det nybyggda vineriet, vackert beläget vid sidan av kullen Cannubi.

År 1992 började Lucianos lillebror Luca att hjälpa till i vineriet och han är idag huvudansvarig för vinmakningen och skötseln av vingårdarna. Tillsammans med Barbara fortsätter de att göra viner och visa upp Sandrones viner för världen. De odlar de tre lokala druvorna barbera, dolcetto och nebbiolo.

Sandrone

Alessia

Familjen har sedan många år tillbaka även börjat bygga upp ett lager av äldre årgångar av sina nebbioloviner. Dessa viner säljs sedan efter att ha lagrats i cirka 10 års tid i en separat del av källaren. De märks med ”sibi et paucis” vilket kan tolkas som dagar som passerar och konsten att vänta och njuta av nuet. När jag är här i slutet på november är Barbara på resande fot och jag välkomnas av Lucianos bror Luca.

Hur beskriver du årgång 2019?
Ur klimatsynpunkt har det varit en traditionell och mycket klassisk årgång. Jag tycker att vinerna är mer moderna än klassiska och med det menar jag att de är klassiska men drickbara! För rent klassiska årgångar behöver tid och går inte att dricka direkt. Enligt mig är vinerna från årgång 2019,  goda och redo men ändå har de egenskaper som gör att vinet kan lagras en längre tid. Jag älskar det faktum att det ändå är en drickbar årgång, även en årgång som påminner mig lite om årgångarna från förr.

Berätta om vinerna Barolo Aleste och Barolo Le Vigne?
Aleste ja, här är det helt och hållet vingårdsläget som talar och står för vinets karaktär medan Le Vigne är ett vin jag faktiskt ”skapar”. Vårt mål är att göra drickbara viner, alltså viner som inte måste ligga i källaren i flera år för att bli tillgängliga. Vinet hette tidigare Barolo Cannubi Boschis men Luciano bytte namn på det och har dedikerat det till sina barnbarn Alessia och Stefano, där av namnet Aleste.

Sandrone

Nya projekt på gång?
Vinet Barolo Vite Talin har en spännande historia bakom sig: Luciano hyrde en liten mark med nebbiolo av en lokal odlare som hette Natale och kallades Talin. I denna vingård hittade han några rankor som såg annorlunda ut jämfört med resterande nebbiolo. Klasarna var mindre och lösare med små druvor och något mörkare färg. I stället för att ta bort rankorna blev Luciano nyfiken och började studera dem och försökte ta reda på vilken druva det var. Nyfiken och bestämd skördade han druvorna och började göra microvinifieringar för att förstå druvans potential och han kom att gilla resultatet. Tillsammans med Professor Anna Schneider som länge forskat på druvor på Universitetet i Turin, försökte de att identifiera druvan och det verkade vara nebbiolo Michét. På den tiden var resultaten inte lika säkra som idag och man kunde inte helt bekräfta att det var nebbiolo. Trots detta såg Luciano till att skaffa ytterligare planteringar och efter ett tag hade han flera hundra rankor och han kunde börja att göra ett seriöst vin av det. Efter år av experiment släpptes år 2019 den första årgången av Barolo Vite Talin 2013, och år 2017 hade äntligen DNA-tekniken förbättrats så att man kunde bekräfta att det faktiskt var nebbiolo med virus.

Så vårt nya projekt nu är att vi ska försöka ta bort viruset från några av dessa plantor för att se vad som händer och hur rankorna och druvan beter sig. Det är jag och Alessia som gör detta tillsammans med två oenolog-universitet i Italien. Det blir spännande att se vad det ger.

Sandrone – Vinerna

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här


Tillgängliga viner på Systembolaget från Sandrone finner man HÄR

Mer legender finner man i aktuella Livets Goda #170 HÄR

RELATERAD LÄSNING