Hem Vinvärlden Santa Duc visar hur en Côtes du Rhône-slipsten ska dras!

Santa Duc visar hur en Côtes du Rhône-slipsten ska dras!

av Christoffer Enquist

Utbudet av Côtes-du-Rhône har väl aldrig varit större än det är idag på Systembolagets hyllor, något som såklart ökar risken för stolpskott. Då är det rätt tryggt att hålla sig till de ledande namnen, de som kan sitt gebit och till den grupperingen räknar vi tryggt in klassiska Santa Duc. I våra glas; ekologiska 2020 Côtes-du-Rhône Les Vieilles Vignes från den ansedda firman med säte i Gigondas.

Mycket medioker och likgiltig Côtes du Rhône finns det och det är lätt att lockas av lägre prislappar framför kvalitet. Det misstaget gör man inte när Santa Duc står som avsändare, denna klassiska Gigondas-producent som är något av mästare på grenachedruvan. I denna ekologiska buteljering vi nu provar så är frukten mestadels just grenache (75%) som backas upp av syrah (10%), mourvèdre (10%)  och en mindre mängd cinsault (5%). Dessutom från Vieilles Vignes, gamla rankor, vilket onekligen förklarar vinets fina intensitet då mängden frukt på rankorna minskar avsevärt med ålder.

Livets Godas intryck av Santa Ducs 2020 Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes

Redan vid första sniffen så föreligger faktum, vi har att göra med en ytterst seriös Côtes-du-Rhône. Men nu är avsändaren också Santa Duc och när det dessutom är gamla rankor som står för kompotten så liksom vet man bara att här kan ytterst lite gå fel. Det är en härligt kryddexpressiv årgång, 2020, och lagerbladen tillsammans med vitpeppar, lavendel och kryddnejlika lierar sig stilfullt med den mörkbäriga cocktailen som innehåller kirsch, skogshallon och en gnutta cassis. Ett vin som fyller gommen på ett behagligt vis, aldrig burdust utan snarare med den fuktiga stenkrosskänslan, stadiga men samtidigt mogna tanniner och en pigg syra som bär spår av citrus. Animaliskt, svalt fruktigt och med en fin dos intensitet från de gamla rankorna. Njutning idag, njutning om några år för det här är Côtes-du-Rhône som känns äkta och har flera stadier i sig.

88 p

Santa Duc 2020 Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes har artikelnummer 73018 och en flaska (750 ml, 14,5%) kostar 124 kronor. Vinet finns i närmare 50 systembolagsbutiker och till övriga beställer du hem det utan extra kostnad.

Till Santa Duc HÄR >

RELATERAD LÄSNING