Santa Maria slår världsrekord i tortillastapling

Livets Goda 19 Feb, 2019
Mat och Restaurang Det officiella världsrekordet i tortillastapling ligger på 68,6 centimeter. Men efter ett rekordförsök som mätte 76,5 centimeter hoppas man på Paulig Foods, ägare av varumärket Santa Maria, att bli godkänd som ny officiell världsrekordhållare.


Nervositeten var påtaglig när Paulig Foods medarbetare under måndagskvällen samlades för att bevittna världsrekordförsöket i tortillastapling. Det nuvarande världsrekordet sattes i England 2017 och ligger på 68,6 centimeter. Inte så värst högt, kan man tycka, men att hantera de mjuka tortillorna är en utmaning. Till slut kunde dock kollegorna Anders Jonebring, Torbjörn Lilliebjelke och Stian Hvaal Møller pusta ut och betrakta sitt tortillatorn med vetskapen om att det nuvarande världsrekordet hade slagits. Höjden? 76,5 centimeter, 7,9 centimeter högre än det officiella rekordet.

Så, i sann sportanda, hur känns det att vara tortillastapelmästare?

- Det känns fantastiskt förstås! Vi har provstaplat före rekordförsöket och det var svårare än vi trodde, så det är absolut en lättnad att vi lyckades när det verkligen gällde, säger Torbjörn Lilliebjelke, Produktutvecklingschef på Paulig Foods och initiativtagare till rekordförsöket.

Tortillorna som användes i försöket var Santa Marias 10-tums vetetortillor.

Nollvision för matsvinn
Det hela började som en rolig aktivitet för en intern konferens, men världsrekordförsöket skapade engagemang både bland medarbetare och massmedia. Men den självklara frågan dyker ju upp: vad gör företaget med tortillorna som användes i försöket?

- Vi käkar upp alla 375 tortillor. En viktig vision i vår hållbarhetsstrategi är noll matsvinn och de senaste 4 åren har vi minskat svinnet i vår egen verksamhet med 40 procent. På det spåret tänker vi fortsätta. Så imorgon äter vi tortillas i vår egen restaurang Taste by Santa Maria och jag hoppas att alla gäster känner en extra lite stolthet i att ha en rekordtortilla i magen, säger Eva Berglie, Kommunikationschef på Paulig Foods.

Tre varv runt jorden
Varje år bakar man 585 miljoner Santa Maria-tortillas i fabriken i Landskrona. Hade dessa lagts kant mot kant hade de räckt tre varv runt jordklotet.

Paulig Foods kommer nu att ansöka om att få världsrekordet officiellt godkänt.

Du har väl inte missat Whisky & Bourbons Specialutgåva: Jura & Bushmills

Du som är Premiummedlem laddar ner utgåvan >>> HÄR

Är du ännu inte Premiummedlem? 
Läs mer om Premium, vad som ingår och hur du går tillväga för att skaffa dig Premium >>> HÄR


Nyheter från High Coast Whisky - Origins är påväg

Whisky och Bourbon Just nu är High Coasts nya whiskyserie Origins på väg…
22 Mar, 2019

Fyra godheter från Charles Smith lanseras på Systembolaget idag

Vin Premium Den 22:a mars lanseras inte mindre än fyra viner, dedikerade…
22 Mar, 2019

Nu lanseras ekologisk mat för hundar och katter

Övrigt Den ekologiska mat-trenden når nu också djurmat när det italienska…
22 Mar, 2019

Piccini Memoro med ny kostym

Vin Det italienska rödvinet Piccini Memoro som svenskarna lärt känna under…
22 Mar, 2019

Domaines Paul Mas är bästa franska producenten i Mundus Vini 2019

Vin I vintävlingen Mundus Vini 2019 står vinproducenten Domaines Paul Mas…
21 Mar, 2019

OO Brewing till En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Svenska Dryckesmässor är glada över att ha med sig ett…
21 Mar, 2019

Nyheter från Springbank i april på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den fjärde och femte april lanseras en exklusiv samling buteljer…
21 Mar, 2019

Plantation återlanserar Experience Pack

Whisky och Bourbon Efter hög efterfrågan återlanserar nu topproducenten Plantation Rum sin förpackning…
21 Mar, 2019

Årets Kock lanserar Årets Kockelev och Årets Kockelever

Mat och Restaurang Årets Kock lanserar ungdomstävlingarna Årets Kockelev och Årets Kockelever i…
21 Mar, 2019

Njutningstips till fredagskvällen

Övrigt När arbetsveckan nått sitt slut finns det få saker lika…
20 Mar, 2019

Nytt besöksrekord för Malmö öl- och whiskyfestival – 13 567 besökare drack 20 000 liter öl i helgen

Whisky och Bourbon I helgen arrangerades Malmö öl- och whiskyfestival för sjunde gången.…
20 Mar, 2019

Vårens första mat- och dryckesmässa Malt, Mat & Destillat

Mat och Restaurang Malt, Mat & Destillat är den urbana mötesplatsen för alla…
20 Mar, 2019

Premiär för Kiviks Musteris skånska ciderprovningar på Solnäs Gård

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri vill lyfta skånsk cider genom att arrangera ciderprovningar…
20 Mar, 2019

Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 i lager hos Winefinder

Vin Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 har hedrats med hela…
19 Mar, 2019

Kiviks Musteri skippar sugrören i sin senaste satsning

Övrigt Kiviks Musteri lanserar nu en ny apelsinjuice och sin klassiska…
19 Mar, 2019

Kilchoman STR Csk Matured kommer till Sverige

Whisky och Bourbon Kilchoman STR Cask Matured är en ny buteljering från det…
16 Mar, 2019

The Kraken Black Spiced Rum

Whisky och Bourbon Myten om havsmonstret The Kraken ligger till grund för romvarumärket…
18 Mar, 2019

Svenska Kocklandslagets VM-vinnarmeny lanseras på Viking Cinderella

Mat och Restaurang I november 2018 vann Svenska Kocklandslaget VM i Luxemburg med…
18 Mar, 2019

No thyme to waste

Mat och Restaurang Spruckna tomater, lökskal, utgången mjölk och äpplen med fläckar på.…
18 Mar, 2019

Akebono expanderar och nyrekryterar Dan Jay-Olsson

Whisky och Bourbon Nu får Akebono, Sveriges ledande sakeimportör i ledning av Åke…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet