Santenay, en röd skattgömma i södra Côte de Beaune

Santenay, eller rättare sagt de två byarna Santenay-le-Haut och Santenay-le-Bas (det är ungefär en kilometer mellan dem), är de sydligaste av de betydelsefulla byarna i Côte d’Or. Redan på den Gallo-romerska tiden var byn känd som Santennacum eller Santillacum och arkeologer har funnit lämningar efter ett tempel, i vilket det bland annat fanns ett spa där sjuka människor kunde kurera sig i det salta källvattnet. Som appellation räknat är Santenay stor, till och med den fjärde största i hela Côte d’Or, bara Gevrey-Chambertin, Beaune och Meursault är större. Här finns 378 hektar vinodling, av vilket ungefär 205 hektar är klassificerat som villages och 13 vingårdar om totalt 123 hektar som premier cru. Bara mellan omkring åtta procent av allt vin som görs i Santenay är vitt, resten rött. De vita vinerna kan vara av riktigt god kvalitet, särskilt om de kommer från högt belägna vingårdar med magra kalkstensjordar som bidrar till att ge vinerna en påtaglig mineralitet och fräschör. Det är dock först på 1970-talet och i än större grad på 1980-talet som man har börjat plantera chardonnay, men fortfarande idag upplevs de vita vinerna vara en relativt ovanlig vintyp här. Två av de vingårdar man första planterade chardonnay i var Les Gravières i den östra delen av byn och Clos Rousseau i den västra. De röda vinerna kan vara allt från lätta till medelfylliga, ibland med en jordig arom och ofta har de en god struktur och mineralitet, men från de bästa lägena gör man utsökt parfymerade röda viner som också kan ha en god koncentration. De är kanske aldrig stora som vinerna i flera appellationer längre norrut, men de bästa av dem har en förförisk parfym och kan till och med lagras väldigt länge. Vinodlingarna tar vid på flacklandet direkt vid kommungränsen till Chassagne-Montrachet i norr, men följer sluttningen i en S-liknande formation och många av vingårdarna har därför en mer sydlig exponering än östlig. Intressant nog sträcker sig appellationen snarare i östlig-västlig riktning än vad som är med typiskt i Bourgogne från norr till söder. I den östra delen av kommunen, är jordarna mer grusiga på en bädd av märgel och kalksten av typen Argovian, vilket också har gett namnet på en av de finaste premier crus här, den 23.85 hektar stora Les Gravières på den lägre delen av sluttningen. Den utmärkta vingården Clos de Tavannes är 5.32 hektar stor, ligger precis öster om Les Gravières och får buteljeras som Les Gravières även om ingen av de få ägarna i den gör det. Dess läge på gränsen till Chassagne-Montrachet gör att vingården anses vara bättre, vilket förklarar att vinet i stort sett alltid tappas på flaska under eget namn. Vanligen är det här ett djupt och mörkt fruktigt och ordentligt strukturerat vin som behöver ett par års flasklagring och de flesta odlare i trakten håller det som appellationens kanske bästa vin. På sluttningen ovanför Clos de Tavannes är jorden tunnare, samtidigt tyngre och med mer lera, och här ligger den 21.61 hektar stora vingården La Comme som också räknas som en av de bästa av byns premier crus. Det röda vinet härifrån är alltid strukturerat, oavsett det vinifieras som ett lätt eller något fylligare vin. Precis väster om den, på sluttningen ovanför Les Gravières, ligger Beauregard som är 17.91 hektar stor och planterad med pinot noir, en annan av de mest välrenommerade av byns premier crus. Här finner man en kombination av de två jordtyperna. Intill Beauregard ligger den lilla vingården Clos des Mouches, nästan helt och hållet planterad med pinot noir (Domaine Françoise & Denis Clair har dock 0.10 hektar med chardonnay här) och ovanför den Clos Faubard, båda klassificerade som premier crus. Mellan dessa och byn Santenay-le-Bas, som är den östra, större och yngre av de två byarna, ligger Passetemps. Den täcker 11.47 hektar, men är delad i två nästan lika stora delar av en väg. Det här nordliga blocket av premier crus separeras från den centrala delen av den fina vingården Les Hâtes, belägen på sluttningen upp mot Beaurepaire och klassificerad som villages. Ovanför Les Hâtes, på den syd- och sydostligt exponerade sluttningen upp mot den höga bergsryggen precis väster om byn, ligger två välkända premier crus som är planterade med pinot noir, Beaurepaire, som ger ett elegant rödfruktigt och fint mineralstrukturerat vin, och precis söder om denna La Maladière. Det är på de bitvis branta vingårdarna med mager kalkstensjord ovanför dessa som byns allra finaste vita viner kommer. Här hittar man vingården Sous la Roche som ger några av de mest mineraliska och distinkta vita vinerna och söder om denna Bieveaux, som bitvis är mycket brant. Båda dessa är enbart klassificerade som villages, även om de ger viner som är av högre kvalitet än vad klassificeringen lovar. Precis där den lilla byn Santenay Le Haut Village ligger, sträcker sig en liten ravin mot byn Saint-Jean in i nordvästlig riktning. På de sydvästligt exponerade branterna ligger vingården Saint-Jean, ovanför den En Charron och allra högst upp En Gatstubard, alla tre klassificerade som villages. På den motsatta sidan, där exponeringen snarare är åt öst med en liten sydlig orientering, ligger ett antal vingårdar som också klassificeras som villages, av vilka den mest kända är En Foulot. En bit vidare bort på sluttningen mot gränsen till Cheilly-lès-Maranges, ligger vingården Clos Rousseau, en premier cru med pinot noir som egentligen består av fyra vingårdar. Den övre av dem är Grand Clos Rousseau och den närmast byn är Les Fourneaux. Odlarna får själv välja vilket namn de vill använda när de buteljerar sina viner. Men oavsett vilken lott vinet kommer från, är det här en förstklassig del av byn. Santenay har alltid legat i skuggan av de mer välkända byarna i norra centrala och norra Côte de Beaune, men det betyder inte att kvalitetsutvecklingen har fallit i skymundan. Nuförtiden har priset på mark ökat, och normalt sett ligger priset för en hektar bra vingård med klassificeringen villages på cirka 300 000 euros, medan en hektar av premier cru kostar från 450 000 euros och uppåt, förvisso en bra bit under det man tvingas betala för motsvarande vingårdar längre norrut. Det är dock inte bara vingårdar allt handlar om, utan också hantverk och ambition. Till de mest renommerade producenterna hör Domaine Roger Belland, Domaine Olivier Père et fils, Domaine Bachey-Legros, Domaine René Lequin-Colin, Domaine Jessiaume (grundad 1850 och en av de äldsta i byn), Domaine Lucien Muzard et fils, och Domaine Vincent.