Hem Vinvärlden Särtshöga Vingård lanserar sin första Cuvée de Reserve

Särtshöga Vingård lanserar sin första Cuvée de Reserve

av Livets Goda

Den östgötska vingården Särtshöga är nu inne på sitt 12:e odlingsår och släpper samtidigt sin första Cuvée de Reserve. Ett mousserande vin som består av en blandning från fem olika årgångar som lagrats tillsammans i stora franska ekfat och därefter på jästfällning i flaska i två år. Vinet var nyligen representerat på en provning i Champagne där den fick högsta betyg.

Fotograf: Särtshöga Vingård

Att producera mousserande vin enligt den traditionella metoden som man gör på Särtshöga är mycket tidskrävande. Och att göra ett reservvin tar ännu längre tid, vilket kräver både passion och tålamod.

– Från skörd till att vårt vanliga mousserande vin kan släppas på marknaden tar det cirka fyra år, eftersom vi vill att vinet ska ligga på flaska och jäsa ett par år. Vår Cuvée de Reserve däremot har vi fått vänta på ännu längre, det äldsta vinet i de flaskorna är skördat 2017 och under våren kommer vi att släppa en begränsad mängd till våra befintliga restaurangkunder, säger Niclas Albinsson, grundare och vinmakare.

Provning i Champagne
Sedan Niclas och Anna Albinsson planterade sina första vinstockar år 2013 har vingården vuxit successivt. Idag består odlingen på cirka tre hektar av drygt 10 000 stockar och man har valt att helt fokusera på mousserande vin. Sedan 2017 har paret tagit hjälp av vinmakaren Pierre-Yves Bournérias från Champagne, där han har varit verksam i över 30 år. Det var också Pierre-Yves som höll den provning av Särtshögas viner som ägde rum i februari i Champagne. Sammanlagt deltog sex producenter och sommelierer som provade fem olika kvaliteter, bland dessa stack Cuvée Reserve ut som favoriten.

– Att arbeta tillsammans med Pierre-Yves, som har en så djup kunskap och erfarenhet har varit otroligt lärorikt under åren. Och att få lovord från andra producenter och vinkännare i Champagne, som ju är det mousserande vinets mecka, känns stort, säger Niclas.

Sverige – ett vinland på frammarsch
Vinodling och vinproduktion är fortfarande en ung bransch i Sverige. Idag finns ett knappt 50-tal kommersiella vinodlare. I relation till mellan- och syd Europa är vi ett mycket litet vinland, men enligt branschorganisationen Svenskt Vin har det aldrig planterats så mycket vin runt om i landet som under de senaste åren.

– Det är en otrolig utveckling vi ser just nu. Vi har haft ett enormt besökstryck under de gångna somrarna. Men för att den svenska vinnäringen ska växa på riktigt behöver gårdsförsäljning tillåtas. Vi vet att vi kan odla och producera viner i världsklass i Sverige. Många i branschen och nya odlare står beredda att investera i svensk vinodling, säger Niclas.

Särtshöga Vingård har valt att inte sälja sitt vin via Systembolaget, istället serverar man vinet på gårdens restaurang under sommaren och säljer det till utvalda krogar som exempelvis Ekstedts, Brasserie Astoria och Adam och Albin i Stockholm samt Restaurang Jord, Stångs Magasin och Omberg Turisthotell i Östergötland.

– I takt med att kvaliteten på svenskt vin har blivit så mycket bättre har också intresset bland ambitiösa krögare ökat. Men för att Sverige ska bli ett vinland att räkna med på riktigt behöver förbudet mot gårdsförsäljning hävas, så vi blir en del av Europa, avslutar Niclas.

RELATERAD LÄSNING