Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Sätt fokus på matsvinn under julhelgen

Sätt fokus på matsvinn under julhelgen

av Livets Goda

Matsvinn uppstår överallt där mat hanteras men mest slängs i hushållen, sammanlagt 33 kilo mat per person och år1. Och julen är traditionellt sett en tid för mat i överflöd – och med stora mängder mat finns det ofta en stor risk för mycket matsvinn. Ooni som är känt för pizzaugnar för både inom- och utomhusbruk, har genomfört en undersökning kring orsaken till matsvinn i svenska hem och den visar bland annat att den främsta orsaken är att maten blir för gammal.

De rådande klimatförändringarna och de stigande matpriserna är goda anledningar att fokusera mer på att minska matsvinnet. Enligt Naturvårdsverket kommer en tredjedel av hushållens klimatpåverkan från maten2.
Julen är en mysig tid då familj och vänner samlas och det sker ofta kring matbordet som traditionen trogen är fylld med många olika maträtter. Här finns det möjlighet att tänka på både plånbok och klimatpåverkan, och överväga färre rätter och att ta vara på all mat som blir över.

44 % av svenskarna i undersökningen anser att det inte finns något matsvinn i deras hushåll. Orsaken till matsvinn är oftast att mat blir för gammal, säger nästan en av tre (27 %) svenskar3. Det är ett problem för både klimatet och plånboken när vi inte äter upp all den mat vi köper.

Upptäck julmaten på ett nytt sätt
I Sverige är vi bra på att ta vara på rester från en måltid. Så många som 49 % tar vara på resterna och äter dem som en ny måltid, medan 50 % fryser in överbliven mat för att äta vid ett senare tillfälle4.
Men 12 % av svenskarna i undersökningen uppger att utmaningen ligger i ”bristen på inspiration” när det gäller att använda överbliven mat5. Här önskar Ooni att bidra med kreativ inspiration.

Inspiration till jul- eller nyårsdagspizza med Ulf Lundahl från Matstudio BBQ
Ulf Lundahl är event manager på Matstudio BBQ och delar med sig av sina tankar och förslag på recept:

”När det kommer till att hitta smakkombinationer till sin julpizza så ska man våga ta ut svängarna i både smak och färg. Se vad du har kvar i kylskåpet och skapa en topping till pizzan med dina favoriter. Hitta komplement och ersätt exempelvis mozzarella med julost, skinkan med julskinka, köttbullar eller prinskorv osv. Varför inte skapa en ny jultradition där du bjuder in släkt och vänner för att laga jul- eller nyårsdagspizza? Vad sägs om följande kombinationer:”

Förslag 1: Tillaga pizzan med en klassisk tomatsås toppad med halva köttbullar och riven julost. När pizzan är klar garnerar du med några klickar rödbetssallad.

Förslag 2: Julskinkan är perfekt att strimla och ha som topping och när pizzan är klar garnerar du med kokt grönkål mixad med crèmefraiche.

Förslag 3: Matjespizza kanske inte låter som en hit, men prova – du kommer att bli positivt överraskad! Tillaga en pizza bianco och toppa sedan med strimlad matjessill, stenbitsrom och klickar av crème fraiche.

Gör pizzaupplevelsen autentisk med en utomhuspizzaugn från Ooni. Den höga värmenivån på 400–500 grader uppnås med hjälp av gas, ved eller kol och ger en krispig botten på cirka 60 sekunder.

Du hittar inspiration till recept på pizzadeg här.

1Livsmedelsverket – Fakta om matsvinn
2 Naturvårdsverket – Faktablad, Mat klimat och miljö – Så påverkar maten klimatet
3 YouGov-undersökning på uppdrag av Ooni sommaren 2023 med totalt 1015 svar i Sverige. Upp till 3 svar kan ges.
4 Ibid.
5 ibid

RELATERAD LÄSNING