Hem NyheterNyhet WB Saturnus 130 år – Släpper Skånsk Avec i begränsad upplaga

Saturnus 130 år – Släpper Skånsk Avec i begränsad upplaga

av Livets Goda

Saturnus 130 år – så länge sedan var det som företaget grundades Saturnus på Stortorget i Malmö. De första produkterna var glögg, essenser och destillat. Ser man till dagens verksamhet är fortfarande glögg och destillat som snaps och akvavit bolagets hörnstenar. I år firar man sitt jubileum med att släppa en limiterad upplaga om 1000 flaskor av en Avec som ringar in dåtid, nutid och framtid.

Saturnus 130 år

Saturnus 130 år

När Saturnus firar 130 år gör man det genom att släppa en Skånsk Avec där man destillerat russinrester som blir kvar efter att man smaksatt glöggen. Detta russindestillat för tankarna till hur vinproducenter på kontinenten jobbar med sina druvrester och tillverkar exempelvis grappa. För att runda av drycken lät Saturnus tillverka ett ekfat på svensk ek, där spriten fick ligga i 6 månader.

“Eftersom vi alltid har gjort glögg och destillerat kändes det helt rätt att kombinera detta när vi skulle ta fram en jubileumsprodukt. Vi insåg då att vi har fina russin som vi använder till att smaksätta glöggen men när den processen är klar slänger vi resterna. Genom att destillera russinen efter glöggprocessen förlänger vi livslängden på våra råvaror och tar bättre vara på våra resurser.”

Hållbarhet en viktig faktor

Italienarna är skickliga med hur man tar till vara på sina druvrester och gör grappa. Med detta som inspiration började teamet på Saturnus fundera kring hur man kan nyttja svinnet på ett smartare sätt och kanske göra något liknande. Hållbarheten är i högre fokus än någonsin på Saturnus och man jobbar på flera fronter med att reducera sitt avtryck. Ett av dessa är att jobba smartare och minska svinnet i produktionen. Skånsk Avec är ett av flera initiativ inom området.

“Vårt arbete handlar inte bara om att erbjuda högkvalitativa produkter, utan också om att vara hållbara och ta ansvar för vår miljö. Genom att ta tillvara på våra restprodukter, lyfter vi frågan om cirkulär ekonomi och skapar samtidigt produkter som betyder något.”

Själva designen var också viktig där ett fotografi av den gamla Saturnus-fabriken på Lantmannagatan spelar en central roll. I den gröna fabriken huserade Saturnus mellan åren 1937-2000 och byggnaden har kommit att bli ikonisk för Malmös stadsbild.

Med den nya produkten, Skånsk Avec, bevisar Saturnus återigen sin styrka inom innovation och hållbarhet. Det är en dryck som hyllar företagets dåtid, kretsar kring dess nutid och som stödjer en för samhället hållbar framtid.

Produkthöjdpunkter:– Lagrat på handgjort ekfat
– Skapad av restprodukter från glöggproduktionen
– Unik smak av russin och ekfat med bara 1000 tillverkade flaskor

Skånsk Avec finns på samtliga systembolag i Malmö+Höllviken eller via Systembolagets beställningssortiment.

Volym: 500ml
Alk: 42%
Pris: 449kr

RELATERAD LÄSNING