Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Sauce Atlas – världens bästa internationella kokbok 2022

Sauce Atlas – världens bästa internationella kokbok 2022

av Livets Goda

Kokboken Sauce Atlas av Mai-Lis Hellénius och Paul Svensson i samarbete med GROHE vann priset som bästa internationella kokbok vid Gourmand Awards 2022 i Umeå. På det som brukar kallas för mat- och dryckesböckernas motsvarighet till Oscarsgalan vann kokboken priset och kan nu kalla sig bäst i världen.

Boken Sauce Atlas är skapad av klimatkocken Paul Svensson och forskaren Mai-Lis Hellénius i samarbete med sanitetsleverantören GROHE där 50 omtolkningar gjorts av världens godaste såsklassiker. Mindre hälsosamma ingredienser byts ut mot mer näringsrika men välsmakande alternativ. Alla såser har framför allt en gemensam ingrediens, vatten, allt för att stödja en hållbar matlagning och ett ansvarsfullt användande av vatten.

Världsfinalen av Gourmand Awards gick av stapeln inne i Folkets Hus i Umeå där tusentals böcker tävlade om de finaste priserna. I kategorin bästa internationella kokbok slutade Sauce Atlas som vinnare.

– Vi är väldigt stolta bara över att vara med bland de bästa kokböckerna i världen och att faktiskt vinna priset är ett bevis på att klimatsmart matlagning är framtiden. Det som de gillade med boken är att den verkligen sticker ut. Att det är ett stort företag som samarbetar med en kock med hållbarhetsfokus och en forskare med hälsoaspekten. Dessutom lever vi i en orolig värld och det här är en fin bok som förenar med sina recept från 50 olika länder. Jag är väldigt stolt över det här projektet, säger Mai-Lis Hellénius.

Redan i november förra året tog Sauce Atlas hem utmärkelsen Årets kokbok i Sverige och fick därmed vara representanter i världsfinalen av Gourmand Awards 2022. Tävlingen har funnits sedan 1995 där man årligen utser den bästa mat- och vinboken.

RELATERAD LÄSNING