Hem Vinvärlden Saurus Select – en patagonsk pinot noir-pärla mitt bland dinosaurieskelett

Saurus Select – en patagonsk pinot noir-pärla mitt bland dinosaurieskelett

av Livets Goda

Saurus Select: Att anlägga en vingård i Patagonien innebär allt som oftast att man stöter på ett dinosaurieskelett, fråga bara vinfirman Familia Schroeder de Maria y Adelina som upptäckte 75 miljoner år gamla benrester när vineriet byggdes. Det visade sig dessutom vara en då oupptäckt art vilket föranledde paleontologerna att namnge dinosaurien efter egendomen. Men Patagonien är mer än dinosaurier, det är även ett högst oväntat men perfekt växtläge för den nobla pinot noir, något som exemplifieras av nyheten Saurus Select Pinot Noir!   

Patagonien som vinregion är inte helt lätt att greppa och det beror inte minst på dess storlek; vi talar en yta som när den argentinska och chilenska delen av området slås samman, är som två Sverige. Men att odla vin i den mest sydliga delen av Sydamerika är endast gångbart i vissa delar, nämligen i närheten av floderna som för med sig smältvatten från Anderna. För i övrigt är Patagonien en öken där odlingar är snudd på omöjligt.

Det unika landskapet skänker ett unikt klimat som har mer likheter med de nordligare vinområdena i Europa, med varmare somrar och kallare vintrar. Inte minst har druvorna här förmågan att bibehålla syrafräschören när skörden närmar sig, mycket tack vare stora skillnader i temperatur mellan natt och dag. Pinot noir har etablerat sig i Patagonien och faktum är att de äldsta rankorna i Argentina på den nobla druvan återfinns här, mycket tack vare tyska emigranter som planterade druvsorten kring Rio Negro redan för 100 år sedan.

Saurus Select

Livets Goda om argentinska nyheten Saurus Select Pinot Noir 2022

Här bjuds en ungdomligt transparent och livfull pinot noir trogen druvans karaktärsdrag. Doftintrycken andas ‘cool climate’ känsla även om det finns mognad i det rödbäriga uttrycket där jordgubbar, tranbär och ett stänk körsbär lierar sig med fatkryddiga toner, medicinalörtiga toner och blodröd citrus. Smaken är ännu livfull och med den juvenila och charmanta energin samtidigt som det är harmoniskt och silkigt i sin textur där försiktiga tanniner bär fram det skärpta klarröda bärinslaget. En hint av lingonsyrlighet adderas vilket förstärker fräschören och avslutet kommer med en värmande känsla men också blodapelsin och örtigt anslag som gift sig med fatkaraktären. Väldigt mycket pinot noir för insatsen är det då sannerligen!

89 p

Patagoniens klimat är onekligen perfekt för pinot noir och frågan är om det ens är möjligt att finna ett lika kvalitativt vin på den så delikata och högklassiga druvan till samma konkurrensmässiga pris som Saurus. Det här dricker vi gärna till lite smakrikare fågelrätter, varför inte till Nyårsaftonens ankbröst.

Saurus finns i 140 Systembolagsbutiker och beställs till övriga utan ytterligare kostnad. Flaskan (750 ml, 14%) har artikelnummer 2557 och kostar 149 kronor. Gott redan nu men spara gärna några till nästa sommar.

Till Saurus Select Pinot Noir på Systembolaget HÄR>>>

RELATERAD LÄSNING