Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Scanpans såsskola – Rödvinssås

Scanpans såsskola – Rödvinssås

av Christoffer Enquist

https://youtu.be/MY1imZMA3dMKlassiska såser kan verka komplicerade, men när man lyckas kommer de att ta rätterna till nästa nivå. Lär dig sätta teknikerna som ett proffs i Sundqvists såsskola tillsammans med Thomas Sjögren, Årets Kock 2015. Han tar oss igenom folkkära recept som gräddsås, bearnaise och rödvinssås.

Kär sås har många recept. En rödvinssås säger lika mycket om en kock som dess tomatsås, och det finns många variationer att välja bland. I den här videon visar Thomas Sjögren hur han lagar sin tolkning av denna klassiker. Rödvinssås fungerar utmärkt till att glasera rotsaker så som morötter och palsternacka, så väl som till dess trogna följeslagare – en fin bit stekt kött.

...

En sauteuse är perfekt när man ska laga sås. Sauteusen har en välvd insida utan skarpa kanter. Det gör att man kommer åt att röra längs hela botten, vilket i sin tur minskar risken för att såsen bränns vid.

LÄS MER

INGREDIENSER

(4 portioner)

Matolja
1 st rödlök med skalet kvar
1 st vitlöksklyfta
4 dl rödvin
4 dl oxfond
Dragonstjälkar
Salt
1 msk smör

GÖR SÅ HÄR

Grovhacka rödlök och vitlök. Bryn rödlöken i matolja på hög värme i en stor sauteuse tills den börjat mjukna något och tillsätt sedan vitlöken. Häll därefter i rödvinet och låt reducera på ganska låg värme tills det är knappt en deciliter kvar.

Tillsätt den uppvärmda oxfonden och låt koka ihop tills du är nöjd med konsistensen. Lägg i ett par dragonstjälkar och slå av värmen. Smaka av såsen med salt.

Sila av till en mindre kastrull och blanka av såsen med en matsked smör. Lägg på ett lock så att den håller värmen tills du är redo att servera.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING