Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Scans mest hållbara julskinka någonsin

Scans mest hållbara julskinka någonsin

av Livets Goda

Till julen 2020 lanserar Scan sin mest hållbara julskinka någonsin. Julskinkan från Hållbarhetsgrisen är en färdigkokt skinka av högsta kvalitet med klassisk smak. Hållbarhetsgrisen är uppfödd på Halla gård som sätter djuromsorgen och klimatet i fokus. Grisarna bor i stora, ljusa stallar där de lever tillsammans i stora grupper. De har möjlighet att böka och beta utomhus året runt och gårdens arbete går mot ett slutet kretslopp.

Julskinkan från Hållbarhetsgrisen kommer från Halla gård i Västergötland. Gården drivs av den nytänkande bonden Anders Gunnarsson som lägger stort fokus på djuromsorg och gårdens hållbarhetsarbete. Grisarna på Halla gård lever ett naturligt liv i en stressfri miljö, där de bökar fritt utomhus och badar gyttjebad året om. Gården odlar själv proteinrikt djurfoder i form av åkerböna och lupin och undviker på så sätt importerat, sojabaserat foder.

Djurens gödsel försörjer gårdens egen biogasanläggning med råvara som sedan blir näring till gårdens odlingar. Biogasen producerar värme och el som försörjer gårdens alla byggnader. På gården främjas också den biologiska mångfalden genom mängder av odlingar och blommande grödor. Resultatet blir fläskprodukter av högsta kvalitet och dessutom med lågt klimatavtryck. Förutom en exceptionellt god djuromsorg gör arbetssättet på Halla gård att Hållbarhetsgrisen får ett lågt klimatavtryck (Källa: www.scan.se/hallbarhetsgrisen).

– Vi har ett mycket stort ansvar som sträcker sig hela vägen från gård till konsument. Vi vill att man ska kunna ta del av våra produkter och njuta dem med gott samvete, både utifrån klimat och djuromsorg. Att utveckla fler gårdssammarbeten där vi sätter ännu mer fokus på en förbättrad djuromsorg och ett vässat hållbarhetsarbete på gård har hög prioritet hos oss då vi ser detta som framtidens kött. Julskinkan från Hållbarhetsgrisen är ett fantastiskt samspel mellan hållbarhet och mathantverk vilket gör den till en extra viktig produktlansering, säger Mathias Emilsson, Head Chef & Produktutvecklare på Scan.

I sortimentet för Hållbarhetsgrisen finns sedan tidigare karré, kotlett, fläskfilé, revben, spare ribs samt fläskytterfilé. Julskinkan blir därmed ett välkommet tillskott till den hållbara produktfamiljen. Smakmässigt är det en klassisk julskinka med balanserad sälta som är både saftig, mör och mild i smaken.

Julskinkan från Hållbarhetsgrisen och Halla gård kommer att finnas hos Ica, Coop, Axfood, Hemköp och Mathem.se från och med vecka 46. Rekommenderat ca pris 159 kr/kg. Cirka vikt per skinka är 2 kg.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING