Hem Vinvärlden Schloss Johannisberg Library Collection på Systembolaget

Schloss Johannisberg Library Collection på Systembolaget

av Anders Enquist

I hjärtat av den underjordiska palatskällaren ligger den berömda skattkammaren för Schloss Johannisberg – ”Bibliotheca Subterranea”. Cirka 25 000 dyrbara viner lagras i den 900 år gamla klosterkällaren. Denna källare har perfekta förutsättningar för att värdefulla viner kan mogna under århundraden. Det äldsta är från 1748. Idag, den 23:e juni, har fyra av dessa viner ur samlingen släppts på Systembolaget och Livets Goda har provat.

Schloss Johannisberg i Rheingau är ett av de absolut mest klassiska vinhus som enbart producerar rieslingviner. Under en kortare sträcka på cirka 50 kilometer så flyter floden Rhen i öst-västlig riktning. Vid denna flodkrök ligger slottet Johannisberg.

Vingården på 50 hektar är belägen upp till 182 meter över havet på den 50:e breddgraden vilket historiskt var den nordliga klimatgränsen för vinodling, och hör till den svalare delen av Tyskland. Området har en mycket bra geologisk komposition för rieslingdruvan som är den enda druvan som odlats här under de senaste trehundra åren.

Schloss Johannisberg har även en egen skog på trehundra hektar som ligger norr om Schloss Johannisberg. Träet från ekarna som kommer från området används som råvara för att producera fat som man använder i sin vinproduktion. Träets naturliga struktur och ingredienser påverkar karaktären och kvaliteten på husets bästa Riesling.

 

Schloss Johannisberg Library Collection

Lansering 23 juni, ca 30 flaskor av vardera vin.

 

Schloss Johannisberg Gelblack 1975

Nr 52764-01 / 1 499 kr
94 Underbart aprikosminerad citrus- och äppelfruktighet med finstämda nötiga sticklingar i ett vin med fint driv i både frukt och tanniner. Kryddspänsten är som plockad från ett vin i nutid, den mineraliska stenbädden ger lime och tre dagar efter öppnandet känns vinet fortfarande charmigt nyvaket.

 

Schloss Johannisberg Rotlack Kabinett 1981

Nr 52772-01 / 1 599 kr
94 Doften av åldrande vinkällare sitter osvikligt och drömskt i vinets öppning. Utveckling tar sig vidare med en elegant stenfrukt, mandarin och aprikos i den subtila men stolta fruktigheten. Frisk, finstämd syra och en saffran, anis och honungssmyckad söt kärna har ett vackert samspel.

Det är en balanserad årgång av vinet som håller ihop väl och som visar att det kan vara med i matchen ett tag till framöver för den lagringssugne. Själva intar vi vinet idag.

 

Schloss Johannisberg Grunlack Spätlese 1971

Nr 52768-01 / 2 199 kr
96 Det ligger något sexigt i detta vins petroleum som håller greppet inledningsvis. När detta släpper så framträder ett vin med välsvarvad fetma, marmeladig fruktighet och samtidigt ett ökande syraspetsigt och mineraliskt juicy vin. En komplexitet och motvalsdans som är mästerlig. Så rik och samtidigt så stramt svarvad.

 

Schloss Johannisberg Rosalack 1967

Nr 5277-01 / 2 999 kr
95 Mycket fin viskositet och syra i texturen. Vi skriver nostalgisk vinkällarvägg och tobak i vindarna, fylligt stram med torkad mandarin, aprikos och vissa äpplen i den levande fruktigheten där en utsökt sirlig sötma med honung och anistouch ringlar sig med nötiga instick. Vinet är inte bara en nostalgisk kick, det är en vinmässigt mycket kvalitativ kick.

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING