Hem Vinvärlden Schnitzelns bästa vän – Gobelsburgs Steinsetz grüner veltliner

Schnitzelns bästa vän – Gobelsburgs Steinsetz grüner veltliner

av Niklas Jörgensen

Ung grüner veltliner hör till mina absoluta favoriter och ”boven” i dramat är såklart alla dessa underbara besök hos österrikiska producenter genom åren, deras heurigen och såklart har även schnitzeln ett finger med i spelet för i min värld är grüner veltliner bara bäst till denna ljuvliga skapelse. Ett vin som jag nu provat under ett antal år och som aldrig gjort mig besviken är Schloss Gobelsburgs Ried Steinsetz, en grüner veltliner i den flirtigare skolan. Nu har 2020 precis landat på Systembolaget och det blir mitt dryckestips.

Jag har så länge jag kan minnas haft en fäbless för vita viner med ett aromatiskt uttryck. Inte de där överdrivet parfymerade utan mer vinerna som lockar fram de expressiva nyanserna; som riesling och sauvignon blanc. Grüner veltliner hör väl egentligen inte till det aromatiska släktet men druvans unika doft- och smakrepertoar tilltalar mig likväl på samma vis som en riesling och inte minst är jag såld på det rena uttrycket i en lite rikare stil som de bästa producenterna förmår producera. Ni vet, när det smyger sig på persika, lite tropiska hintar och som kompletterar det päronfruktiga samtidigt som ursprunget aldrig går förlorat. Nu beskrev jag visst Gobelsburgs Steinsetz årgång 2020…

Niklas intryck av

2020 Ried Steinsetz Grüner Veltliner från Schloss Gobelsburg

Begreppet Ried anger ett enskilt vingårdsläge och Steinsetz är precis ett sådant och återfinns i nära anslutning till själva slottet Gobelsburg. På pappret har 2020 en tuff match att gå mot den fenomenala 2019-årgången, men trots ett mer lynnigt väder så är det som alltid när kvalitetsproducenter är involverade just detta man ska gå efter för namn som Gobelsburg jobbar aktivt i vingårdarna vilket märks i Steinsetz som visar upp en härligt fruktdriven doft där persika, päron och ananas lindas in i grapefrukt och fuktig grusig sommarväg. Så oerhört charmant i sitt anslag och jag kommer på mig själv flera gånger med att bara sitta och småle. Smakprofilen fortsätter i samma anda men stramas upp en del och citrusfästet lyfter den rika fruktigheten till en annan nivå och det smyger sig på en svalare ton. Extraktrikt men inte klumpigt och med en pigg syra som bär fram frukten i ett kryddigt, svagt fatat avslut. Det här är så in i bängen gott!

91 p

Grüner veltliner right up my alley och sannolikt är vi fler därute som tycker likadant. Självklart kommer vinet kunna lagras några år och utveckla andra karaktärsdrag men jag erkänner villigt att det hemma hos mig inte blir långlivat. Definitivt inte om jag får ett schnitzelryck.

Steinsetz har precis lanserats på Systembolaget i årgång 2020 och en flaska (750 ml, 12,5%) kostar 199 kronor. Artikelnummer är 95870 och det finns på hyllorna i cirka 80 butiker. Till resten beställer du hem det utan extra kostnad.

Till vinet HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING