Hem Mat & Restaurang Secreto Iberico, oloroso-karamelliserade fikon, granatäpple & en Rioja Gran Reserva

Secreto Iberico, oloroso-karamelliserade fikon, granatäpple & en Rioja Gran Reserva

av Livets Goda

Den iberiska grisen har vi att tacka för mycket. De flest kommer främst i kontakt med den via pata negran men köttet dyker nu alltmer upp i våra affärer i form av pluma, secreto och revbensspjäll. Har du ännu inte provat så var beredd på en upplevelse utöver det vanliga för det här är griskött på riktigt. Här serverar vi en tapasrätt på secreto med oloroso-karamelliserade färska fikon, rostad färsk lök och granatäpple. Till det en given hit – Faustino I Gran Reserva från 2011 – på magnum såklart.

Ingredienser – 4 personer

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2011 Faustino I Gran Reserva, Rioja, Spanien

art.nr. 53853, 1500 ml, 13,5%, 379 kr, 91 p (finns även på 750 ml flaska, nr 2678, 189 kr)
Systembolagets kanske mest pålitliga trotjänare på rödvinsfronten har bytt årgång till 2011 och det är smått ofattbart att denna kvalitet och med decenniet ålder kan sälja för under tvåhundringen i normalstorlek. Här korkar vi upp magnumformatet och som alltid är det en klassisk Riojastil vi får med gran reservan, ett vin som fokuserar mer på elegans än kraft och det blir extra tydligt i 2011:an som visar upp mogna körsbärs- och svartvinbärsaktiga nyanser, kakao, vaniljkryddiga inslag och ett stänk av tobak och söt lakrits. Mognaden är där men har ännu samspelet med fruktigheten vilket också följer med i smakprofilen som är följsam och smeksamt tilltalande med svartvinbärsjuicy karaktär, plommon och kryddighet i ännu fullt vitalt utförande och med finstämda tanniner.

Matchningen
Viner med ålder brukar gilla mat som inte svävar ut men det finns inga ålderskrämpor för fem öre i 2011:an. Snarare tvärtom och det gör att granatäpplekärnorna får en viktig roll i sammanhanget även om det är samspelet mellan kött och vin som är helt gudomligt, likaså fikonen.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING