Semla och irländsk whiskeylikör

av Livets Goda

Den 4:e mars i år är det åter dags för en mycket omtyckt tradition – Fettisdagen. Förra året sattes det nuvarande rekordet över sålda semlor, vilket innebar att 63 procent av svenskarna åt (minst) en semla på den stora dagen. Det har vi här tagit fasta på när vi matchar den förföriska whiskylikören Shanky’s Whip med det populära bakverket, och what´s not to like…

Det vanligaste tillvägagångsättet är såklart att köpa en semla eller två från din föredragna konditor, men om du vill göra det från grunden så presenterar vi nedan receptet.

Shanky´s Whip, 33%

Nr 54177 (700 ml) 329 kr
Redaktionens känslor består för denna eminenta whiskeylikör, som i sin Crème brûlée, vaniljkola, nöt och injusterade kaffekaramelliserade grundton charmerar och förför oss. Det är både whiskeydistinkt kryddetsat och sött insmickrande. Pratar vi fruktighet så noteras äppelklubba med skal av karamelliserat socker med körsbärslager. Det bör även påpekas att Shanky´s i sin smakrikedom har ett ytterst silkigt drag i längden, vilket defacto också petar in lite strukturell finess i det hela och ger en stram slutkläm.

Kombinationen
Shanky´s Whip, en kopp god kaffe och semlan är ett rätt grymt möte. Mandeln lockar fram nötigheten och körsbärsfruktigheten i whiskylikören som kontrar med att förstärka edge och med den lilla kanelen på toppen så exploderar kryddigheten i gommen. Kaffet får allt att gifta sig. Men bäst av allt är just den fräscha känslan av att det aldrig blir för sött – vare sig i semla eller den formidabla Shanky´s Whip.

Shanky´s Whip finner du på Systembolaget HÄR

Semla – så gör du

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här