Den 14:e respektive 23:e september sker lanseringarna av ett flertal viner från en av Siciliens mest respekterade producenter: Tenuta delle Terre Nere. Firman med excentriske ägaren och passionerade vinmakaren Marco de Grazia i spetsen ligger på Etnas nordliga sluttning mellan byarna Solicchiata och Randazzo med knappt 30 hektar vingårdar belägna på 600-1000 meters höjd över havet.
Det är med stor glädje som Vinovativa kan presentera den hittills bredaste lanseringen från Tenuta delle Terre Nere även om respektive vin förstås är ytterst begränsat sett till antal flaskor. De röda vinerna är i samtliga fall är av årgång 2019 som Marco de Grazia anser vara i samma klassiska anda som 2016 men dessutom med ännu bättre balans.
Det var i samband med den första årgången 2002 som Marco de Grazia inte drog sig för att tala om Etnaappellationen som ”Medelhavets Bourgogne”. Han anser att jämförelsen inte på något sätt är orimlig med tanke på de unika förutsättningar som detta – helt klart mer sydligt belägna – område har med sina vinodlingar som klättrar upp till 1000 meters höjd och som i kombination med den mineralrika, vulkaniska och näringsfattiga jordmånen ger förutsättningar att skapa komplexa, mångfacetterade och eleganta viner.
Tenuta delle Terre Neres vingårdar är i samtliga fall belägna på den norra sidan av Etna och fördelade över sju vingårdslägen (crus) – Calderara Sottana, San Lorenzo, Bocca d’Orzo, Santo Spirito, Guardiola, Moganazzi och Feudo di Mezzo.
Vinrankorna är mellan 50-140 (!) år gamla och jordmånen är förstås i samtliga fall vulkanisk men sammansättningen och exponering skiljer sig mellan de olika vingårdarna samt även inom vingårdarna. Man arbetar endast med lokala druvsorter såsom de blå Nerello Mascalese och Nerello Cappuccio och gröna som Carricante och Catarratto.
Marco de Grazias vinfilosofi utgår från inget mindre än – perfektion. Det innebär framförallt ett rigoröst vingårdsarbete med fokus på att säkra så att man får den absolut bästa kvaliteten på druvorna vid skörd och att man har som målsättning att vinerna på ett så tydligt sätt som möjligt ska reflektera vingårdarnas unika ”terroir”.
De röda vinerna består i huvudsak av Nerello Mascalese som toppas med en liten del Nerello Cappuccio. Vinerna genomgår såväl malolaktisk jäsning som lagring ca 16-18 månader på franska fat; en blandning av mindre barriquer och lite större tonneaux.
Först i raden ut är butikslanseringen den 14 september av det för den svenska marknaden nya vinet Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso Moganazzi Premier Cru 2019 (9392301, 360 flaskor, 399 kr). Moganazzi anses tillsammans med Guardiola, och Santo Spirito vara den finaste Crun inom Castiglione di Sicilia som är den största byn på norra sidan av Etna. Här kom Marco de Grazia nyligen över en 2 hektar stor vingård och detta är den tredje årgången som firman släpper. Den brant terrasserade vingården ligger på knappt 700 meters höjd och är planterad med 80 år gamla vinstockar.
Den 23 september sker sedan webblanseringar av ytterligare sju viner:
Tenuta delle Terre Nere Etna Bianco Santo Spirito Premier Cru 2020 (9391701, 349 kr, 60 flaskor). Detta vita vin består av 100% Carricante från blott 1,5 hektar odlingar och skapades första årgången 2007 då Marco de Grazia provade en åldrad 42 år gammal Carricante och insåg vilken enorm lagringspotential vinet kan ha. Carricante är sällsynt på norra Etna och utgör endast 4% av odlingsarealen. Santo Spirito ligger på ca 700 meter över havet intill Guardiolas norra gräns med ett enastående vackert läge och består av mindre branta och mer böljande terrasser. Vinet är fatjäst och lagrat på större ekfat (tonneaux) .
Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso Santo Spirito Premier Cru 2019 (9391401, 369 kr, 120 flaskor).
Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso Feudo di Mezzo Il Quadro delle Rose Premier Cru 2019 (9391201, 369 kr, 120 flaskor). Tenuta della Terre Nere äger en liten bit, 1,5 hektar, av Feudo di Mezzo som är den största crun inom Etna Rosso-appellationen och här görs viner med en väldigt varierande kvalitet. Tenuta delle Terre Neres vingård är planterad med mellan 50 till 80-åriga vinrankor.
Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso Guardiola Premier Cru 2019 (9391301, 399 kr, 120 flaskor). Av firmans alla vingårdar så är Guardiola den högst belägna med sina branta terrasser på mellan 800 till nästan 1000 meters höjd och här är jordmånen väldigt näringsfattig. Altituden gör att syran i vinerna accentueras och därför är man väldigt fokuserad på att få optimal mognad vid skörd och selekteringen är väldigt hård vilket ger en låg produktion.
Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso Calderara Sottana Grand Cru 2019 (9391101, 479 kr, 60 flaskor). Calderara Sottanavingården belägen på 600-700 meter över havet känns lätt igen vid första ögonkastet då den är täckt av svarta, nävestora pimpstenar från ett stort vulkanutbrott tiotusentals år tillbaka i tiden. Namnet Calderara är kopplat till det faktum att stenarna ansamlar värme under dagarna som de sedan avger under natten Vingården består av 50-100 gamla vinrankor.
Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso San Lorenzo Grand Cru 2019 (9391501, 479 kr, 120 flaskor). Vinet produceras av druvor från den 4 hektar stora vingården San Lorenzo i närheten av staden Randazzo. Vinrankorna är mellan 50-100 år gamla och växer på en höjd av 750 meter över havet. Jorden är nästan helt ren vulkanisk sand som skapats av lavaströmmar från två utbrott som skedde ca 60 000 respektive 15 000 år sedan.
Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso Prephylloxera La Vigna di Don Peppino Grand Cru 2019 (9391601, 36 flaskor, 895 kr) är firmans absoluta toppvin som kommer från två mindre delar av vingården Calderara Sottana 6oo meter över havet, där rotstockar som klarade sig undan vinlusen under slutet på 1800-talet fortfarande producerar druvor. Namnet La Vigna di Don Peppino är en hyllning till vinmakaren som skötte om vingården i över 70 års tid. Utan ”Don Peppino” hade vingården aldrig överlevt säger Marco de Grazia.