Hem Vinvärlden Seriös, kraftfull, siciliansk syrah!

Seriös, kraftfull, siciliansk syrah!

av Livets Goda

OBS: Trälådorna är nu slutsålda, men vinet kan naturligtvis beställas styckevis.

Syrah har främst funnit sin hemvist på västra Sicilien, från nordsidans Palermo till sydkustens Agrigento. Och just söder om Siciliens huvudstad Palermo återfinns de ekologiskt skötta syrah-vingårdar som Cantine Ermes använder till sitt vin Moneta Reale, som Livets Goda tipsar om denna vecka.

Producenten Cantine Ermes har blivit en viktig aktör på Sicilien och idag har man mer än 1,100 medlemmar som tillsammans äger närmre 5,000 hektar vinmarker. Allt odlas, de inhemska druvsorterna men även mer internationellt kända. Nu introduceras producentens syrah, gjord på torkade druvor enligt appassimento-metoden, i Sverige.

Livets Goda 2017 Moneta Reale, Cantine Ermes
Här möts vi initialt av en ungdomligt charmerande doft där den sicilianska solvärmen gör sig tillkänna, uppbackat av torkade druvor, men med tid i glaset så utvecklas det i en skönt sval riktning med en hel del stenkrossmineralitet.

Och jodå, vi noterar flera syrah-markörer i bouqueten, inte minst viol, en försiktig kryddighet samt ett stänk charkuterier. Med syresättning smyger det även fram en lätt rostad ton där särskilt mörk choklad noteras. Smaken överraskar och det ska enkom läsas i positiva ordalag då vinet bjuder på en härligt stöddig tanninstruktur som ger ryggrad åt bygget samtidigt som det finns en körsbärs- och svarta vinbärssyra som bidrar med fräschhet. Den mörka bärfrukten får uppbackning av tobak, torkade frukter, stenkross och en blommig örtighet och avslutet är ungdomligt spänstigt med inslag av blodapelsin och kakao. Kraft men ändå viss elegans.

Appassimento har blivit snudd på ett skällsord i diverse kretsar i landet och det med all rätt. Men när det är välgjort, balanserat och den lilla sötman i vinet har funnit samspelet med övriga komponenter, ja då har det onekligen charm och bör uppmärksammas på samma sätt som övriga kvalitetsviner – Moneta Reale demonstrerar detta med tydlighet!

87 poäng / Livets Goda

2017 Moneta Reale
Nr 75237, 109 kr, 14%
Sicilien, Italien

Drick gärna vinet lätt kylt, vid ca 14 C, då det accentuerar såväl frukt som friskhet. Dessutom lockar det fram violblommigheten. Moneta Reale gör sig särdeles väl till lagrade hårdostar med markerade saltkristaller eller till kryddiga köttdetaljer som gärna får sällskap av en reducerad tomatsås.

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING