Seriöst, hittar man en vassare cabernet än denna under tvåhundringen?

Livets Goda 26 Apr, 2019
Vin Mitt första möte med Charles Smith var för drygt åtta år sedan. Ja, åtminstone vad jag vet för redan 1999 delade vi tydligen vinintresset och hängde i samma stad. Han, rockmanager. Jag, vinkrängare på klassiska Kjäer-Sommerfeldt i Köpenhamn. Det är inte omöjligt att Charles var min kund fast å andra sidan; en personlighet som Mr. Smith går knappast en förbi....

"Seriöst, hittar man en vassare cabernet än denna under tvåhundringen?"

Precis som Charles viner då. Aldrig slätstruket utan fullpackat med intryck. Fast mest imponerande är ändå att han lyckas förena kraften med en finess i det bombastiska och det är nog den främsta anledningen till att han hängt med i mina vinäventyr sedan första mötet.

Mest har Charles varit förknippad med syrah för min del även om viner som King Coal där cabernet sauvignon dominerar, också hört till favoriterna. Och så då Substance CS, en druvren cabbe som hämtas från tre olika vinlägen; Goose Ridge, Frenchman Hills och Coyote Canyon i Washington State. Ett år på fransk ek, hälften ny och så 2016 på etiketten. Seriöst, hittar man en vassare cabernet än denna under tvåhundringen?

Niklas om 2016 Substance CS
Charles Smith Wines, Washington State
Ett ”smorgasbord” av skogens bär där de svarta vinbären får sällskap av solmogna björnbär, de närmast obligatoriska Charles-blåbären och så lindas allt in i en snyggt örtkryddig stil med faten i bakgrunden. Bäst av allt; han håller allt på en så sansad nivå att du faktiskt börjar tänka i termer av elegans. 

"...otroligt lätt att gilla!"

 Sen känslan när du provar vinet. Bärfrukt som smeker gommen men samtidigt bjuder på druvans täta tanniner. Kryddighet från fatlagringen som lirar stiligt med druvans cederörtighet. Tobakstonerna och lakritsen. Den fina syrligheten som bidrar starkt till fräschören.

Ett fullmatat och likväl så välbalanserat vin med andra ord och otroligt lätt att gilla!

Intrycket:
92 LGP

2016 Substance CS
Charles Smith Wines, Washington State
2016 Substance CS (14,5%) har artikelnummer 74083 och kostar 179 kronor för en 750 ml flaska. Vinet kan man beställa via Systembolaget här >>

Serveringstipset:
Vinet är ytterst njutbart att dricka som det är, men matchas tacksamt och gladeligen till ett par rediga hamburgare eller varför inte en ordentlig köttbit, serverad med ankfettsstekta pommes och bea. Servera gärna lätt svalt, men inte kallt. Med andra ord, fram med grillen!


Hyllade årgångar från Penfolds - lanseras i September

Vin För många vinentusiaster är lanseringen av The Penfolds Collection en…
22 Aug, 2019

Fyra anledningar till att skaffa Premium

Vin Livets Godas digitala Premiumtjänst är en perfekt partner för dig…
16 Aug, 2019

Soalheiro ny producent hos Ward Wines

Vin Vinhuset Soalheiro är pionjär när det gäller att producera vin…
20 Aug, 2019

Visit Sweden ska hjälpa matföretag att profilera hållbarhet

Mat och Restaurang Bland utländska turister förknippas Sverige starkt med hållbarhet och trender…
20 Aug, 2019

Unik och exklusiv låda med viner från Jean Louis Chave

Vin Jean Louis Chave är en av Rhônedalens topproducenter. Nu lanserar…
19 Aug, 2019

dags för Quercus IV Mongolica

Whisky och Bourbon Den 6 september släpps Quercus IV Mongolica från High Coast…
19 Aug, 2019
Artikelarkivet