Hem Vinvärlden Seriöst med fräschör från Nya Zeeland

Seriöst med fräschör från Nya Zeeland

av Livets Goda

Saint Clair grundades 1978 av pionjärerna Neal och Judy Ibbotson och var en av de första privatägda vingårdarna i Marlborough. Namnet Saint Clair härstammar från familjen Sinclair som var med och byggde det första huset i byn Blenheim. Under tidens gång ändrades slutligen namnet till Saint Clair. Druvorna såldes ursprungligen till lokala vinföretag men 1994 bestämde sig Neal och Judy för att höja kvaliteten och detta ledde till etableringen av Saint Clair Family Estate.

Marlborough är Nya Zeelands högsäte vad druvan anbelangar. Det var här det hela startade när kiwi-savvie tog världen med storm och även om det lugnat sig nu så har också producenterna helt ärligt blivit än bättre. Det är ytterst sällan överdriven druvtydlighet numer utan istället tonas sauvignon blanc ner och lockar fram en mer läskande karaktär samtidigt som man fått in en mer smakintensiv palett. Det sistnämnda hänger självklart samman med att rankorna blir allt äldre och ger då viner med mer struktur. Saint Clair hör till de klassiska namnen och står för en stil av sauvignon blanc som aldrig blir övertydlig, istället jobbar man sådär snyggt stramt med såväl de gröna inslagen som lite tropisk känsla. Och det märks i Pioneer Block 3.

Livets Goda om 2018 Saint Clair Pioneer Block 3 Sauvignon Blanc

Kombination av syrliga stenfrukter, lätt omogna krusbär och tropiska frukter är ändå rätt läcker och när dessutom de annars burksparrisdominanta dragen man ofta finner i viner från Marlborough är bortskalade så liksom vet man att det här är lite vassare, lite godare och lite mer alert.
Nyslaget gräs, lime och örtighet kompletterar i doftspektrumet som har fint djup. Smaken är skönt syrlig, de gröna äpplena tar täten innan ett stänk ananas dyker upp. Här finns viss struktur, bra mittintensitet och avslutet knyter samman säcken fint och klingande rent. En riktigt seriös sauvignon blanc helt enkelt och som dessutom inte behöver kylas hårt.

89 LGP

Saint Clair Pioneer Block 3 Sauvignon Blanc har artikelnummer 3577 och en flaska (75 cl, 12,5%) kostar 129 kronor. Vinet finns på ca 70 Systembolagsbutiker och till övriga beställer man vinet. En perfekt kompanjon till fisk och skaldjur.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING