Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Sex kycklingnyheter i årets grillsortiment

Sex kycklingnyheter i årets grillsortiment

av Livets Goda

Lönneberga utökar sitt populära färdigkryddade sortiment med hela sex kycklingnyheter för grillen. Flera användbara detaljer av svensk kyckling i aptitretande smaker av färska kryddor och örter. Dessutom bjuder Christin Kashou, Sveriges mästerkock 2021, på fem kycklingrecept med sina favoriter ur sortimentet.

Från v16 är Lönnebergas hela grillsortiment av färsk, färdigmarinerad svensk kyckling i butik – redo att läggas på grillen. Nyheterna såklart, men också de populära kycklingspetten är tillbaks för grillsäsongen.

– De färdigkryddade nyheterna lyfter sommarens grillning utan att krångla till det. Här finns något för alla och smakerna spänner från Asien och Italien till den mest klassiska kryddan av dem alla, grillkryddan. Det ska vara enkelt att samlas kring god mat, säger Hanna Flybring, Brand marketing manager Lönneberga.

Nyheterna
Lönnebergas grillsortiment utökas med två färdigmarinerade bröstfiléer, lårfilé, innerfilé, vingetter & drumetter samt för första gången kycklingben. Precis som övrigt sortiment är de marinerade med färska örter och kryddor.

Bröstfilé är ohotat den mest populära kycklingdetaljen. Nu kommer Lönneberga Bröstfilé Gremolata med en smakrik italiensk marinad och Lönneberga Bröstfilé Dragon & Citron. Innerfilén är möraste delen på kycklingen och stiger snabbt i popularitet. Nu lanseras Lönneberga Innerfilé Asiatisk BBQ med smak av ingefära, chili & honung. Lårfilén har mer smak och är mest förlåtande om du råkar grilla den för länge tack vare sin lite högre fetthalt. Nu lanseras Lönneberga Lårfilé Chipotle. Kyckling med ben är riktigt härlig fingerfood från grillen, båda Lönneberga Vingetter & Drumetter och Lönneberga Kycklingben har fått smak av den omtyckta klassikern grillkrydda med paprika, örter och spiskummin.

Alla kycklingprodukter från Lönneberga är 100% svensk kyckling från Blekinge med omnejd, märkta med den ”gula pippin” från Svensk Fågel.

Recept: Christin Kashou, Sveriges mästerkock 2021, för Lönneberga 2023.

Recept – Gremolatakyckling Amore

Comfortfood för hela familjen. Färdigmarinerad kyckling med smak av gremolata av klassiska italienska smaker av basilika, persilja, citron, rosmarin och vitlök. Serveras med kärleksfullt grillad hjärtsallad samt potatis och gröna ärtor som smakas upp med citron. Friskt, fräscht och enkelt.

4 portioner
Tillagningstid: 60 minuter
– 2 förpackningar Lönneberga Kycklingbröstfilé Gremolata (á 325 g)
Potatis & gröna ärtor
– 700 g delikatesspotatis
– 200 g frysta ärtor
– juice från 1/2 citron
– 2 msk olivolja
– flingsalt & svartpeppar
Grillad hjärtsallad
– 8 hjärtsallad
– 150 g smör
– 150 g hasselnötter, skalade
– 1 ask smörgåskrasse
– 150 g parmesanost

Såhär gör du
Potatis & gröna ärtor: koka potatisen i rikligt saltat vatten. Häll i de frysta ärtorna och låt koka med den
sista minuten. Häll av vattnet. Smaksätt med citronjuice, olivolja, flingsalt och svartpeppar.
Grillad hjärtsallad: tvätta och dela varje hjärtsallad i två. Bryn smör i en kastrull tills det börjar dofta
nötigt, låt svalna. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och hacka grovt. Riv parmesanen. Grilla
hjärtsalladen samtidigt som kycklingen, först med snittytan nedåt och sedan andra sidan.
Kyckling: grilla på båda sidorna tills den har en fin yta. Låt den sedan gå klart på indirekt värme, dvs
inte direkt ovanför den glödande kolen eller brännaren. Kycklingen är klar när den har en
innertemperatur på 72 grader.
Christin tipsar: för extra saftig kyckling tar du den från grillen vid 68 grader och låter den eftersteka till 72 grader.
Servering: servera kycklingen tillsammans med grillad hjärtsallad toppad med rostade hasselnötter,
brynt smör, smörgåskrasse och riven parmesan samt smaksatt potatis och ärtor.

Örtig citronkyckling

En publikfriare som gå snabbt och enkelt att laga och uppskattas av många.
4 portioner
Tillagningstid: 45 minuter
– 1 förpackning Lönneberga Kycklingbröstfilé Dragon & Citron (á 650 g)
– 1 citron
Pastasallad
– 400 g pasta, gärna en skruvad kort pasta
– 1 burk soltorkade tomater i olja, 180 g
– 150 g sockerärtor
– 1 rödlök
– 2 hjärtsallad
– 1 kruka dragon
Dressing
– 2 dl crème fraiche
– 1 tsk dijonsenap
– 1 citron
– salt och svartpeppar

Såhär gör du
Dressing: mixa crème fraiche, dijonsenap, zest från en hel citron och juice från en halv. Smaka av
med salt och svartpeppar och häll i några teskedar olja från de soltorkade tomaterna.
Pastasallad: koka pastan enligt anvisning på förpackningen, skölj kall. Strimla soltorkade tomater och
sockerärtor, spar oljan från tomaterna. Skiva rödlöken tunt och hjärtsalladen i mindre bitar. Lägg alla
grönsaker i en bunke, rör ner den kokta pastan och dressingen. Toppa med färsk dragon.
Kyckling: grilla på båda sidorna tills den har en fin yta. Låt den sedan gå klart på indirekt värme, dvs
inte direkt ovanför den glödande kolen eller brännaren. Kycklingen är klar när den har en
innertemperatur på 72 grader. Christin tipsar: för extra saftig kyckling tar du den från grillen vid 68
grader och låter den eftersteka till 72 grader.
Citron: dela i två delar och grilla ganska hårt med snittytan nedåt.
Servering: lägg pastasalladen på ett stort fat. Dra några varv med pepparkvarnen, droppa över mer
olja från de soltorkade tomaterna och toppa med färsk dragon. Tranchera kycklingen och lägg vid
sidan på samma fat. Lägg även upp den grillade citronen så kan alla pressa lite över sin egen portion.

Asiatisk kycklingsallad

En färgsprakande, smakrik sallad toppad med grillade tunna innerfiléer med smak av Asien. Snabb att
slänga ihop och magiskt gott. Passar lika bra till familjemiddagen som när det dyker upp gäster.
4 portioner
Tillagningstid: 30 minuter
– 1 förpackning Lönneberga Kycklinginnerfilé Asiatisk BBQ, (á 450g)
Sallad med rostat bovete
– 2 romansallad
– 1 ask snacksgurka
– 250 g cocktailtomater
– 2 salladslökar
– 1 rödlök
– 1 kruka mynta
– 1 kruka koriander
– 1 röd chili
– ½ dl bovete alternativt rostade jordnötter
Dressing
– ½ dl limejuice, (ca 2 lime)
– 1 lime, zest
– 2 msk strösocker
– 3 msk fisksås
– 1 msk sriracha
– 1 tsk riven ingefära
– 2 vitlöksklyftor, rivna

Såhär gör du
Dressing: mixa ingredienserna till dressingen och ställ åt sidan.
Sallad: plocka mynta- och korianderbladen från stjälkarna, skiva chilin tunt. Ställ åt sidan. Skiva övriga
grönsaker till salladen i önskad storlek och blanda i en skål. Rosta bovete i en torr stekpanna cirka 5
minuter, väljer du rostade jordnötter hackar du dem grovt.
Kyckling: grilla innerfiléerna snabbt på hög värme.
Servering: blanda ned dressingen i salladen precis innan servering och lägg på ett fat. Toppa med
örter, bovete/jordnötter samt den nygrillade kycklingen.

Sommarkyckling

Sommarens favoritkrydda är för många den klassiska grillkryddan. Här serverar vi saftiga kycklingben
marinerade i grillkrydda tillsammans med potatisspett toppade med rosmarinolja. Till det en krämig
coleslaw.
4 portioner
Tillagningstid: 45 minuter
– 1 förpackning Lönneberga Kycklingben Grillkrydda, (á 1kg)
– 700 g färskpotatis
Rosmarinolja
– 1 kruka rosmarin
– 2 vitlöksklyftor
– 1 dl olivolja
– salt & svartpeppar
Coleslaw
– ½ spetskål
– 2 morötter
– 3 msk majonnäs
– 1 msk japansk soja
– 1 krm socker
– 1 krm salt

Såhär gör du
Rosmarinolja: finhacka rosmarin och lägg i en skål. Riv i vitlök och blanda med olivolja. Smaka av med
salt och svartpeppar. Ställ åt sidan.
Potatis: koka potatisen så att den är nästan färdig, du vill behålla lite kärna eftersom potatisen även
ska grillas. När potatisen svalnat, trä upp på fyra grillspett. Christin tipsar: det fungerar även fint att
använda kokt potatis om du har det i kylen från gårdagens middag. Pensla potatisspetten med
rosmarinoljan och grilla samtidigt som du grillar kycklingen tills de får en fin färg och lite krispig yta.
Coleslaw: strimla spetskål och morot tunt. Rör ihop majonnäs, soja, socker och salt i en skål och
blanda ner spetskål och morot. Låt gärna stå en stund innan du serverar för extra smak.
Kyckling: grilla kycklingbenen enligt anvisningen på förpackningen.
Servering: pensla potatisspetten med rikligt av rosmarinoljan och servera med nygrillade kycklingben
och coleslaw.

Kycklingspett med sting

Smakrikt kycklingspett med lite sting av jalapeño och vitlök är enkla att gilla. De passar perfekt till en
tomatdoftande bulgursallad och en len vitlökscrème. Bjud några vänner och grillkvällen är fulländad.
4 portioner
Tillagningstid: 45 minuter
– 1 förpackning Lönneberga Kycklingspett Jalapeño & Vitlök (á 480g)
Bulgursallad
– 4 dl bulgur
– 2 msk tomatpuré
– 1 tsk torkad basilika
– 2 msk rapsolja
– ½ gurka
– 150 g cocktailtomater
– 1 röd paprika
– 1 rödlök
– 200 g bladpersilja
– 1 citron
– ½ dl olivolja
– salt
Vitlökskräm
– 2 dl smetana
– 2 vitlöksklyftor
– 1 msk olivolja
– salt

Såhär gör du
Bulgursallad: stek tomatpuré i en kastrull tillsammans med rapsolja och basilika i 2 minuter. Häll i
vatten till fyra dl bulgur enligt anvisning på förpackningen. När tomatbuljongen börjat koka, häll i bulgur
och lägg på lock. Stäng av värmen helt och låt stå i 10 minuter tills bulguren svält upp och allt vatten
absorberats. Lyft bort locket och låt svalna något. Finhacka alla grönsakerna och lägg i en stor skål,
smaksätt med juice från en citron, olivolja och salt. Vänd sedan ner den ljumna tomatbulguren.
Vitlökskräm: blanda smetana med riven vitlök och några nypor salt. Toppa med olivolja.
Kyckling: grilla kycklingspetten enligt anvisning på förpackningen.
Servering: servera spetten med bulgursallad och en klick vitlökskräm.

Nyheter lanseras v16

Lönneberga Bröstfilé Dragon & Citron
Bröstfiléer i en fräsch marinad av dragon, citron, basilika, schalottenlök och tomatflingor.
4 filéer/650 g. Cirkapris: 134,70 kr/st.
Lönneberga Bröstfilé Gremolata
Bröstfiléer i en härlig italiensk marinad av basilika, persilja, citron, rosmarin och vitlök.
2 filéer/325 g. Cirkapris: 69,20 kr/st. Lanseras i ordinarie sortiment.
Lönneberga Innerfilé Asiatisk BBQ
Möra innerfiléer i mindre bitar med en härlig marinad smaksatt med ingefära, chili och honung.
450 g. Cirkapris: 84,50 kr/st.
Lönneberga Lårfilé Chipotle
Saftig, tunn lårfilé utan ben som ger snabb och jämn tillagning. Kryddad med smakrik chipotle.
5-6 bitar/800 g. Cirkapris: 128,10 kr/kg.
Lönneberga Vingetter & Drumetter Grillkrydda
Knapriga, möra kycklingvingar marinerade i svenskarnas favoritkrydda no1 – grillkrydda med paprika,
örter och spiskummin.
1 000 g. Cirkapris: 54,60 kr/kg.
Lönneberga Kycklingben Grillkrydda
Klassiska kycklingben med mycket smak marinerade i svenskarnas favoritkrydda no1 – grillkrydda med
paprika, örter och spiskummin.
1 000 g. Cirkapris: 64,50kr/kg.

Säsongsfavoriter åter i sortimentet för den väntande grillsäsongen
Lönneberga Kycklingspett Jalapeño & Vitlök
Populära kycklingspett i en oemotståndlig kryddning, med precis lagom sting från jalapeño & vitlök.
Den bäst säljande kycklingnyheten i butik 2022.*
4 spett/480 g. Av kycklingbröstfilé.
Lönneberga Kycklingspett Chili & Ingefära
Riktigt saftigt och mört med en spännande smakbild.
4 spett/480 g. Av kycklinglårfilé.
Lönneberga Kycklingspett Paprika & örter
Finstämd och smakrik kryddning.
Den bäst säljande råa kycklingprodukten under 1 kg i butik 2022.*
4 spett/480 g. Av kycklingbröstfilé.

*Nielsen data. Värde Nyheter Färsk kyckling.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING