Hem Vintips Sex nyheter från Verdant

Sex nyheter från Verdant

av Anders Enquist

Sex nyheter från Verdant: Vi har skrivit om det förut, men tar det igen för de nyinvigna. I Falmouth, på Englands sydvästra spets och i området vi känner som Cornwall, etablerade James Heffron och Adam Robertson Verdant Brewing Company 2014 och ett år senare anslöt även Richard White. Livet som hembryggare hade de redan provat på men nästa steg var att kommersiellt visa upp den ölstil som de fallit pladask för och som ingen annan i regionen gett sig i kast med. Nu 10 år senare så är Verdant Brewing ett 30 man-starkt bryggeri och sedan 2020 inflyttade i en betydligt större lokal som ger dem helt andra möjligheter. Men fortfarande är man oberoende och i den absoluta världsklassen när det kommer till olika öltolkningar och inte minst IPA.

Verdants framfart har inte gått svenska ölvänner förbi de senaste åren och detta Cornwall-bryggeri skapar öl som sticker ut – och det är riktiga hantverk! Livets Goda har provat sex nyheter från bryggeriet som släpptes på beställningssortimentet den 25:e mars.

Sex nyheter från Verdant

Sex nyheter från Verdant

Livets Goda provar sex nyheter från Verdant

Verdant Puttty Triple IPA, 10%
Storbritannien / Verdant Brewing Co / 440 ml / Nr 88375 / 109:90 + pant 1 kr / 95
Trippel IPA med ett skum som nästan bör intas och bedömas för sig självt. Kort sagt underbart. Det gör sig givetvis lika bra som enhet här. Det är också en öl där stram struktur sätter en fyllig och rik agenda, har en beska med söta strängar i en torkad fruktighet aromatisk pepprig kryddighet och slutligen tobaksblad i känningen. Smått briljant defacto.

Verdant Munich Dunkel, 5%
Storbritannien / Verdant Brewing Co / 440 ml / Nr 88502 / 59:90 + pant 1 kr / 92
Mörk lager med förtjänstfulla noter av tobak, kaffebönor och knäckig choklad som finjusteras med citrusaktiga noter och lätt brända knäckebrödskanter med avgivande besk formation. Med sin transparenta struktur och syra andas ölet med passande andetag och håller en friskt fyllig gomkänsla, med en kryddig melodi i avslutet.

Verdant 10W Moon, 4,5%
Storbritannien / Verdant Brewing Co / 440 ml / Nr 88503 / 59:90 + pant 1 kr / 93
Pale ale i ljus stil, fyllig gomkänsla och med en smått stenigt mineralisk grund som ger strukturella vinningar. Elegant i den beska dragningen, subtila brödtoner, god fruktighet med citrusnoter från den oranga familjen, liksom små söta tropiska fruktnoter och en aromatisk krydda i djupet.        

Verdant ORE, 6%
Storbritannien / Verdant Brewing Co / 440 ml / Nr 88504 / 69:90 + pant 1 kr / 94
Matig i skummet som ger fyllighet innan en nästan stoiskt stramt elegant hållning med genomdrag av syra snyggt tar vid utan att förta gomrikedomen och den smått mäktiga känsla denna öl inbringar. Brödiga noter, viss ost i vinden och samtidigt råder en fruktig juicyness som ger friskhet. En öl med vinöst strukturella grepp som silkiga tanniner och mineralisk kyla.   

Verdant Bissoe ORE, 5,3%
Storbritannien / Verdant Brewing Co / 440 ml / Nr 88505 / 64:90 + pant 1 kr / 92
IPA i fylligt stram stil med knäckebrödiga kanter, citrusskalig beska, luftig syra och grusiga texturdragningar. Drar med lite brända lager i höringen, utan att rucka på komplexiteten och den klassiska IPA hållningen.       

Verdant Catch The Colours Everywhere, 4,8%
Storbritannien / Verdant Brewing Co / 440 ml / Nr 88799 / 59:90 + pant 1 kr / 93
Pale ale som agerar smooth operator i sin smått förföriskt sinnliga gång. Vi har rondör utan att tappa syra och rättrådig citrusskalig beska som ger fräschör. Brödiga inbjudningar fyller, små underfundigt ostiga dragningar tjusar attraherande och en viss tropisk fruktnyans ligger i djupet.

Läs gärna mer från Verdant HÄR

RELATERAD LÄSNING