Sommaren närmar sig, och därmed även grillsäsongen med mysiga middagar utomhus med vänner och familj. Flankstek är enkel att tillaga och marinera, går att variera i en mängd spännande rätter för både barn och vuxna, och är dessutom budgetvänlig, vilket passar när semesterkassan börjar kännas tunn. Testa till exempel att byta ut den klassiska köttfärsen och servera det finskurna och kryddiga köttet med tacos. Här delar Irish Food Board 6 tips för hur man lyckas med den perfekta flanksteken på grillen.
När våren och sommaren närmar sig ser många svenskar fram emot att ge sig ut i parker och trädgårdar för att avnjuta grillade middagar. Flankstek är smakrikt och lämpar sig väl att grilla och har på senare år blivit en populär styckingsdetalj, vilket delvis beror på den avlånga och relativt platta formen som gör det lätt att få köttet jämnt tillagat med en kortare tillagningstid. Dessutom är flanksteken snällare mot plånboken jämfört med andra ädelbitar, så som oxfilé och entrecote.
Fredagstacos med ny twist
Med en irländsk flankstek behöver inte sommarens grillrätter kännas ensidiga, då köttet kan varieras och kombineras på en mängd olika sätt efter smak och behov. Vill man vara kreativ så kan man testa sig fram med smakrika marinader och kryddningar, eller så kan man nöja sig med salt, för att verkligen känna den mustiga köttsmaken. Flanksteken kan skivas tunt och serveras med en fräsch sommarsallad och chimichurri, användas i kryddiga tacos, och såklart på det mer klassiska svenska viset med en enkel marinad och servera med en smakrik, örtig, potatissallad och säsongens grillade grönsaker.
6 tips för att få till en perfekt flankstek på grillen:
- Köttet ska vara rumstempererat, se även till att torka av det.
- Krydda och marinera minst en timme före tillagning.
- Grilla hårt i 1-2 minuter på varje sida på högvärme
- Grilla på låg värme tills köttet får en innertemperatur på 55 grader, det är viktigt att inte grilla den för länge, för att undvika att köttet blir torrt. Använd termometer.
- Låt alltid köttet vila 5-10 minuter innan det skärs upp.
- Skiva flanksteken tunt och tvärs över muskelfibrerna inför servering, annars kan det upplevas som segt.
Följer man dessa råd är chanserna goda att lyckas!
Kryddiga tortillawraps på flankstek
Rulla ihop dessa smakrika tortillawraps med kryddig flankstek och fräsch sallad för en enkel och välsmakande sommarmåltid
Blanda ingredienserna till marinaden i en skål, lägg köttet i en grund form och häll marinaden över. Täck köttet med plastfolie och låt marinera i kylskåp minst en timme, men gärna längre.
Ta ut flanksteken och låt marinaden rinna av, se till att den inte är kylskåpskall.
Grilla flanksteken på hög värme i 1-2 minuter på varje sida. Grilla den sedan på låg värme tills köttet får en innertemperatur på 55 grader.
När köttet nått rätt temperatur, låt det vila i 5-10 minuter. Under tiden kan du värma på tortillabröden på grillens eftervärme.
Skär flanksteken i tunna strimlor. Toppa gärna med resten av koriandern.
Servera flanksteken i tortillabröden tillsammans med salladen, och en sked crème fraiche. Toppa med grön chili.
Till receptet: https://www.irishmeat.se/recipe/kryddiga-tortillawraps-pa-flankstek/