Hem Whisky & Bourbon Sherryfatslagrade anCnoc Vintage 2006 Single Cask #195

Sherryfatslagrade anCnoc Vintage 2006 Single Cask #195

av Livets Goda

anCnoc (uttalas ’a-nock’) tillverkas på Knockdhu Distillery i den lilla byn Knock, nära Huntly i Aberdeenshire, där destillerichefen Gordon Bruce och hans mångåriga team ägnar sig åt det traditionella hantverket att göra whisky. Destilleriet grundades 1894 av den listiga pionjären John Morrison, efter att han upptäckte ett överflöd av de naturresurser som behövdes för att göra fin maltwhisky i området: rent källvatten och rikligt med torv och korn.

Sherryfatslagrade anCnoc Vintage 2006 Single Cask #195 släpptes exklusivt för svenska marknaden tidigare i år och totalt blev det 466 buteljer. Det finns ett fåtal kvar.

Chefredaktören om anCnoc Vintage 2006 60,7%

Buteljerad i början av året efter en lagring under 16 år i sherryfat 195, och här tittar vi på hur denna från start finfina whisky utvecklat sig med vila i sparsmakat öppnad butelj efter ett flertal månader. Och som vi under många år insisterat på; en bra och kvalitativ whisky som förvaras under samma förhållanden som ett vin – dock med 7-9/10-delar kvar av innehållet – och en temperatur på omkring 12-13 grader, både utvecklar och sätter smaker samman.

Vintage 2006´s kvalitetsnivå i grund är mycket hög, och som vi också nämnt tidigare; anCnoc har riktigt skarp ammunition i sina warehouse, det här är bara ännu ett statement på vad Knockdhu Distillery i den lilla byn Knock, nära Huntly i Aberdeenshire, kan, vill och gör.

Kraften har förvisso från start i oöppnat tillstånd, varit av den eleganta och ytterst attraherande, greppande arten, men nu har inslagen av de syrliga körsbär, russin och citrusdrivet smält samman mer, och den söta tråden med farinsocker karamelliserad vaniljetsad ton med inslag av lakrits, choklad och mörk fudgekola, har med tid adderats smakfullt med mandel och viss marsipan.

Det örtvegetala noterna har även mer transformerats och legerats i sammanhanget till utsökt lakritssötad tobak med torra drag. Avslutet drar länge med omfång och den läderosande träfåtöljen väcker nostalgiska lustar och längtan till ”öarna” på andra sidan kanalen. Det absolut bästa med Vintage 2006 är att den har en stark personlig identitet.

Här råder inga Följa John komplex, här står vi stadigt i vår egen underbara whiskymylla…

95+

anCnoc Vintage 2006, 60,7%
Nr 41082 (700 ml) 1 600 kr
Skottland

Whiskyn beställer man på Systembolaget HÄR >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING